Wykonanie
Pomidorową, ulubioną zupę Polaków, gotuje się w każdym domu. Jedni lubią
pomidorową bardzo kwaśną, inni wręcz słodką, ze
śmietaną lub bez. Przyprawienie zupy to kwestia gustu, tradycji rodzinnej, przyzwyczajenia.Zamieszczam przepis bazowy - na domową pomidorówkę, bez dodatku
kostek rosołowych, czy mącznych zagęstników.Zupę
pomidorową gotuję na bazie rosołu i wykorzystuję również ugotowane warzywa z rosołu.
Pomidorowy charakter nadają zupie
pomidory z puszki. Zmiksowane warzywa, zagęszczają zupę i nadają jej delikatnego smaku.Zupa jest bardzo smaczna, delikatna, lekko kwaśna, śmietankowa, naprawdę godna polecenia.Mam nadzieję, że przepis przyda się szczególnie ,,młodym kucharzom", którzy szukają przepisu na prawdziwie domową zupę
pomidorową.


Składniki:gotowane warzywa z rosołu (
marchewka,
korzeń pietruszki,
cebula,
seler,
seler naciowy, nie dodajemy
pora)1 , 5 litra rosołu drobiowego lub drobiowo-wołowegopuszka
pomidorów bez skóry (400 g)1 łyżka
cukru trzcinowego100 g
śmietanki 30% (taka tłusta
śmietanka łatwo rozpuszcza się w zupie i nie tworzy grudek)kilka gałązek
zieleniny (
natka pietruszki,
lubczyk,
koperek lub
bazylia - każdy pasuje do zupy pomidorowej)2
liście laurowesól do smakuPrzygotowanie:Do rosołu dodać warzywa,
pomidory,
cukier i
zieleninę .Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.Wyjąć z zupy
zieleninę i
liście laurowe, a następnie po przestudzeniu bardzo dokładnie zmiksować zupę.Dodać
śmietankę i zagotować zupę
pomidorową.Przyprawić zupę wedle upodobań:- dodać trochę
wody - gdy będzie zbyt gęsta,- dodać
soli- dodać passatę (
przecier pomidorowy),
soku pomidorowego lub odrobinę
koncentratu pomidorowego - gdy będzie mało kwaśna- dodać więcej
cukru- dodać więcej
śmietankiZupę serwować z
ryżem lub
makaronem, posypaną
zieleniną.SmacznegoJeśli szukacie pomysłu na prawdziwie domową zupę, zobaczcie również:rosół
lubczykowyzupa chrzanoważurek staropolskizupa z
soczewicyrozgrzewająca zupa z klopsikamibarszcz ukraiński
botwinka