ßßß

Składniki:gotowane warzywa z rosołu (marchewka, korzeń pietruszki, cebula, seler, seler naciowy, nie dodajemy pora)1 , 5 litra rosołu drobiowego lub drobiowo-wołowegopuszka pomidorów bez skóry (400 g)1 łyżka cukru trzcinowego100 g śmietanki 30% (taka tłusta śmietanka łatwo rozpuszcza się w zupie i nie tworzy grudek)kilka gałązek zieleniny (natka pietruszki, lubczyk, koperek lub bazylia - każdy pasuje do zupy pomidorowej)2 liście laurowesól do smakuPrzygotowanie:Do rosołu dodać warzywa, pomidory, cukier i zieleninę .Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.Wyjąć z zupy zieleninę i liście laurowe, a następnie po przestudzeniu bardzo dokładnie zmiksować zupę.Dodać śmietankę i zagotować zupę pomidorową.Przyprawić zupę wedle upodobań:- dodać trochę wody - gdy będzie zbyt gęsta,- dodać soli- dodać passatę (przecier pomidorowy), soku pomidorowego lub odrobinę koncentratu pomidorowego - gdy będzie mało kwaśna- dodać więcej cukru- dodać więcej śmietankiZupę serwować z ryżem lub makaronem, posypaną zieleniną.SmacznegoJeśli szukacie pomysłu na prawdziwie domową zupę, zobaczcie również:rosół lubczykowyzupa chrzanoważurek staropolskizupa z soczewicyrozgrzewająca zupa z klopsikamibarszcz ukraińskibotwinka