ßßß Cookit - przepis na Pierogowce świąteczne ... czyli ... Pierożki krucho-drożdżowe z makiem i bakaliami

Pierogowce świąteczne ... czyli ... Pierożki krucho-drożdżowe z makiem i bakaliami

nazwa

Wykonanie

Przepis na te pierogowce postanowiłam wypróbować jeszcze przed świętami. Królikami doświadczalnymi zostały moje koleżanki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej oraz Pan K. Przyznam nieskromnie, że w jednym i drugim przypadku króliki :) przeżyły , a nawet miały się bardzo dobrze. Ponieważ to okres przedświąteczny użyłam gotowej masy makowej – wzbogacając ją tylko sowicie o skórkę z cytryny, orzechy laskowe, rodzynki i migdały oraz odrobinę ekstraktu waniliowego. W święta przygotuję pierogowce z maku przygotowanego w domu. Z tego maku będą też makówki i strucla makowa. Maku nie może zabraknąć w naszym domu. Jeśli czasu wystarczy może pierwszy raz w życiu przygotuję torcik makowy, ale warunkiem tego przedsięwzięcia jest czas i miejsce w kuchni :)
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka śmietany 30%
6dag drożdży świeżych
1 łyżka mąki
25dag masła
sól (czubata łyżeczka)
2 łyżeczki cukru
Masa makowa:
1 duża puszka masy makowej
10-15dkg orzechów laskowych
10dkg rodzynków
5dkg siekanych migdałów
1 duża łyżka skórki kandyzowanej z cytryny
1 duża łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak przygotować:
Farsz makowy:
Gotową masę makową przełożyć do puszki i wymieszać. Dodać rodzynki, siekane migdały, kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy oraz posiekane na niezbyt duże kawałki orzechy laskowe. Na koniec dodać ekstraktu waniliowego i wymieszać. Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego można zastąpić go kilkoma kroplami olejku migdałowego lub zrezygnować w ogóle – w zależności od nasączenia gotowej masy makowej.
Całość starannie wymieszać . Masa jest gotowa do nakładania.
Ciasto:
Rozrobić drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany, łyżkę mąki – zamieszać i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (np. o 2 razy)
W tym czasie mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo). Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta (obroty na 2). Kiedy drożdże ze śmietaną wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdże do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.
Potem rozwałkować ciasto cienko, wykroić szklanką koła jak na pierogi nałożyć farsz, posklejać dokładnie brzegi i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pierogowce roztrzepanym jajkiem (może być z odrobiną mleka, jeśli 1 jajko to za mało) odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć )
Piec 25 - 30 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego). Jeśli wyszło Wam więcej pierogowcówów, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego …
Przy sklejaniu pierożków … czasem ciasto lubi pękać przy naciąganiu. Powiem tak, pierogowcom to nie szkodzi w przeciwieństwie do pierożków z ciasta zwykłego, które muszą być szczelnie posklejane :)
Są pyszne, a ciasto mięciutkie i rozpływa się w ustach… przekonajcie się sami.
Moje koleżanki chwaliły pierożki, a Pan K. nie może się już doczekać kiedy ponownie zrobię świąteczne pierożki z makiem.
Znaczy to, że pomysł miałam dobry i pierogowce z takim farszem na stałe wejdą do naszego świątecznego menu :)
Jeśli nie pamiętacie to tutaj znajdziecie przepis na pierogowce z soczewicą i mięsem.
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2015/12/pierogowce-swiateczne-czyli-pierozki.html