Wykonanie

Przepis na te pierogowce postanowiłam wypróbować jeszcze przed świętami.
Królikami doświadczalnymi zostały moje koleżanki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej oraz Pan K. Przyznam nieskromnie, że w jednym i drugim przypadku
króliki :) przeżyły , a nawet miały się bardzo dobrze. Ponieważ to okres przedświąteczny użyłam gotowej masy makowej – wzbogacając ją tylko sowicie o
skórkę z cytryny,
orzechy laskowe,
rodzynki i
migdały oraz odrobinę ekstraktu
waniliowego. W święta przygotuję pierogowce z
maku przygotowanego w domu. Z tego
maku będą też makówki i
strucla makowa.
Maku nie może zabraknąć w naszym domu. Jeśli czasu wystarczy może pierwszy raz w życiu przygotuję torcik makowy, ale warunkiem tego przedsięwzięcia jest czas i miejsce w kuchni :)

Co będzie potrzebne:Ciasto:4 szklanki
mąki krupczatki1 szklanka
śmietany 30%6dag
drożdży świeżych1 łyżka
mąki25dag
masłasól (czubata łyżeczka)2 łyżeczki
cukruMasa makowa:1 duża puszka masy makowej10-15dkg
orzechów laskowych10dkg
rodzynków5dkg siekanych
migdałów1 duża łyżka skórki kandyzowanej z
cytryny1 duża łyżka skórki kandyzowanej z
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoJak przygotować:Farsz makowy:Gotową masę
makową przełożyć do puszki i wymieszać. Dodać
rodzynki, siekane
migdały, kandyzowaną
skórkę z cytryny i
pomarańczy oraz posiekane na niezbyt duże kawałki
orzechy laskowe. Na koniec dodać ekstraktu
waniliowego i wymieszać. Jeśli nie macie ekstraktu
waniliowego można zastąpić go kilkoma kroplami
olejku migdałowego lub zrezygnować w ogóle – w zależności od nasączenia gotowej masy makowej.Całość starannie wymieszać . Masa jest gotowa do nakładania.Ciasto:Rozrobić
drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej
śmietany, łyżkę
mąki – zamieszać i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (np. o 2
razy)W tym czasie
mąkę przesiać, dodać
masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo). Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta (obroty na 2). Kiedy
drożdże ze
śmietaną wyrosną, a
mąka połączy się z
masłem – dodać powolutku
drożdże do
mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.
Potem rozwałkować ciasto cienko, wykroić szklanką koła jak na pierogi nałożyć farsz, posklejać dokładnie brzegi i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pierogowce roztrzepanym
jajkiem (może być z odrobiną
mleka, jeśli 1
jajko to za mało) odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć )Piec 25 - 30 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego). Jeśli wyszło Wam więcej pierogowcówów, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego …Przy sklejaniu pierożków … czasem ciasto lubi pękać przy naciąganiu.
Powiem tak, pierogowcom to nie szkodzi w przeciwieństwie do pierożków z ciasta zwykłego, które muszą być szczelnie posklejane :)Są pyszne, a ciasto mięciutkie i rozpływa się w ustach… przekonajcie się sami.

Moje koleżanki chwaliły pierożki, a Pan K. nie może się już doczekać kiedy ponownie zrobię świąteczne pierożki z
makiem.Znaczy to, że pomysł miałam dobry i pierogowce z takim farszem na stałe wejdą do naszego świątecznego menu :)

Jeśli nie pamiętacie to tutaj znajdziecie przepis na pierogowce z
soczewicą i
mięsem.