Wykonanie

Jak co roku, tak również i w tym, nie może u nas zabraknąć wielkanocnej babki drożdżowej, którą wprost uwielbiamy. Wiem, że nie każdemu ten smak odpowiada, moja Mama na przykład nigdy takich babek nie piekła, bo po prostu nie jest wielbicielką bab
drożdżowych. Ja natomiast wręcz przeciwnie, od kilku już lat, przynajmniej raz w roku, właśnie na Wielkanoc sprawiam mojej Rodzince super przysmak w postaci baby drożdżowej. Co jakiś czas zdarza się iż eksperymentuję i sprawdzam nowe przepisy. W tym roku nastąpił powrót do starego sprawdzonego przepisu, który wpisałam sobie kiedyś do zeszytu. Źródło nieznane, ale babeczka jest przepyszna. I jak na
ciasta drożdżowe, bardzo konkretna, ze
śmietanką kremówką, z odpowiednia ilością
masła, z
migdałami i olbrzymimi
rodzynkami, które w babce (i jeszcze tylko w potrawce) uwielbiamy i to w dużych ilościach. Ja zjadam ją do ostatniego okruszka, nawet jak jest już bardzo wysuszona, to jedyne ciasto, które smakuje mi do końca. Piekłam w formie 22x11x12cm.Składniki:- 500g
mąki tortowej- 200g
masła- 200g letniej
śmietanki 30%- 125g
ksylitolu (lub
cukru)- 5g
cukru trzcinowego- 3
jajka- 1 opakowanie suchych
drożdży (7g)- 1 łyżka
ksylitolu z
wanilią (lub
cukier waniliowy)- 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego- 100-150g
rodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych
migdałów- szczypta
soli-
aromat cytrynowy (ja pominęłam)
Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.
cytrynowy lub
migdałowy (ja dodałam mielona
skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówki
Drożdże wymieszać w kubeczku z
cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z
mąką wsypać
ksylitol, szczyptę
soli,
ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt z
wanilii, stopiony i przestudzony tłuszcz,
jajka oraz wyrośnięty zaczyn
drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania, na najniższych obrotach,
potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość (u mnie rosło prawie 2h).Następnie dodajemy zmielone
migdały oraz
rodzynki (nie parzymy ich wcześniej) i dokładnie mieszamy z
ciastem.

Przekładamy do wymarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h)

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół)Gdy chcemy uzyskać piękny żółty kolor można dodać szczyptę
kurkumy lub
szafranu.

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok.5 minut , a następnie wyjmujemy z formy. Polukrować najlepiej jeszcze letnią.W tym celu mieszamy puder trzcinowy z aromatem i mieszając dodajemy kremówkę.


Smacznego ;-)