Wykonanie
Makaron z rożnymi sosami, któż tego nie eksperymentował? Jednym z nich jej
sos boloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza typu torebka sosu Bolognese. Zachęcam do wypróbowania.

SKŁADNIKI1 duża
marchewka1
cebula500 g.
mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne5 łyżek
oliwy1/2 szklanki
wina- czerwonego półwytrawnego3
pomidory2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoodrobina
cukru2 ząbki
czosnkubazylia świeża,
oreganomakaron spaghettiWYKONANIEPosiekać bardzo drobno
cebulę,
marchewkę zetrzeć na tarce do
owoców. Na patelnię wlać
olej dodać
cebulkę i startą
marchew. Dusić pod przykryciem do miękkości często mieszając. Dodać
mielone mięso, smażyć Następnie włożyć pokrojone
pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż
pomidory zmiękną. Wlać
wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać
przecier pomidorowy. Przyprawić wyciśniętym
czosnkiem oregano,
pieprzem,
solą,
cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko
mąką. Ugotować
makaron. Podawać
makaron z sosem.

SMACZNEGO