Wykonanie
Dzisiejszy obiad w tej postaci powstał dlatego, że za późno zorientowałam się, że mam tylko cztery skrzydełka z
kurczaka ;) Czyli ciut mało jak na obiad dla kilku osób. Trzeba było coś wymyślić; nie potrafię co prawda dokonać cudownego rozmnożenia drobiu, ale potrafię dodać to i owo, by całe danie było sycące i smaczne. Do dzieła zatem ;)Cztery skrzydełka, trochę warzyw, pięknie pachnąca
przyprawa gruzińska o przyjemnej dla ucha nazwie Chmeli Suneli (kupicie ją w sklepie Skworcu), jeszcze małe co nieco - i zapewniam, będzie Wam smakowało ;)


Składniki :4-5
skrzydełek kurczaka2 spore
marchewki1 duża
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki gęstej
śmietany 18%2 łyżki
oleju1 łyżka
masłaPrzyprawy :mieszanka
ziołowa Chmeli Suneli firmy Skworcu
sól,
pieprzszczypta
cynamonuPrzygotowanie :Umyte i oczyszczone skrzydełka dzielę na dwie części, odcinam końcówki. Przekładam je do miski, nacieram 1-2 łyżeczkami mieszanki
ziół, dodaję trochę
soli i odstawiam na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewam
olej, wrzucam kawałki
mięsa i krótko obsmażam.
Cebulę siekam w piórka,
marchewki i
czosnek ścieram w cieniutkie plasterki i dorzucam do
kurczaka. Dolewam odrobinę
wody, leciutko
solę warzywa i duszę ok. 15 minut (warto kontrolować, by ciągle była odrobina
wody, żeby nic się nie przypaliło). Gdy
mięso jest miękkie, dodaję
masło i małą szczyptę
cynamonu i jeszcze chwilkę duszę razem. Wyjmuję skrzydełka i zdejmuję
mięso z kości, przekładam je z powrotem na patelnię. Dodaję
śmietanę, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Podaję z
ryżem.Przepis autorski.
