ßßß
Składniki na kapustę (zużyjemy jej tylko połowę, resztę polecam po prostu zjeść, albo zamrozić)kilogram kapusty kiszonej4 suszone śliwkigarść suszonych grzybów2 liście laurowe3 ziela angielskie3 owoce jałowca3 ziarna pieprzułyżeczka kminku suszonegoGrzyby moczymy w szklance wody.Kapustę płuczemy, żeby nie była za kwaśna. Przekładamy do garnka. Dodajemy grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły, oraz śliwki i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny.Następnego dnia ponownie dusimy naszą kapustę przez ok. 2 godziny.Ciasto:300g mąki (u mnie razowa orkiszowa)50g drożdżyłyżka cukruszklanka ciepłego mleka (u mnie sojowe)szczypta soli4 łyżki olejuZ drożdży, cukru i połowy mleka robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut, do spienienia.Następnie dodajemy resztę mleka, sól, olej i stopniowo dodajemy mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Następnie ponownie szybko zagniatamy ciasto, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza.Kulebiak:Ciasto rozwałkowujemy na gruby placek. Nakładamy około 500g farszu z kapusty wzdłuż dłuższego boku i zwijamy ciasto jak roladę.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Następnie wstawiamy kulebiak do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż ciasto będzie złociste.Smacznego!