ßßß
wegański bezglutenowy(tortownica o śred. ok. 23 cm)spód :- 1 i 1/2 szklanki blanszowanych migdałów - podprażonych na suchej patelni (ok. 170 g)- 1 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych fig (ok. 180 g) - namoczonych przez 30 min w soku z pomarańczy i dokładnie odsączonych- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- kilka kropel ekstraktu migdałowego- szczypta soli- 1 łyżka karobu w proszku (można użyć dobrej jakości kakao)Zaczynam od przygotowania spodu. Migdały wraz solą miksuję. Dodaję odsączone z soku figi, przyprawy, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy i karob. Całość blenduję na gładką masę.Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję lekko olejem. Palcami wyklejam masą dno tortownicy. Gotowy spód wkładam do lodówki.masa makowa z chia:- 1 kg domowej masy makowej --> jak zrobić domową masę makową- śmietany z 2 puszek mleczka kokosowego- 8 łyżek nasion chia- 6-8 łyżek syropu klonowego / syropu z agawy / miodu w zależności czy lubisz mniej czy bardziej słodkie ciasta- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 1 łyżka amaretto / rumu- skórka otarta z 1 pomarańczy- 5 łyżek soku z pomarańczy (może być z moczenia fig na spód)- szczypta soli- 2 łyżki soku z cytryny- 2 i 1/2 łyżeczki agaru rozpuszczone w 1/4 szklanki mleka roślinnegoWszystkie składniki, oprócz agaru rozpuszczonego w mleku, umieszczam w garnku. Całość dokładnie mieszam trzepaczką i pozostawiam na ok. 1 h.Masę podgrzewam na małym ogniu. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.Zdejmuję garnek z ognia i pozostawiam na chwilę do przestygnięcia.Ciepłą masę makową przelewam do tortownicy wyłożonej migdałowo-figowym spodem. Całość przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na ok. 3 h.kokosowy top:- śmietana z 1 puszki mleka kokosowego- 4 łyżki ksylitolu- 1 łyżeczka soku z cytryny- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 4 łyżki wiórków kokosowych- do posypania: makSchłodzoną śmietanę ubijam z ksylitolem, Na koniec dodaję sok z cytryny, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy i dalej ubijam.Dodaję wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszam.Gotową masę wykładam na makowiec. Wierzch posypuję makiem.Makowiec chłodzę w lodówce przez minimum 6 h.Smacznego!