ßßß Cookit - przepis na Piernikowy sernik na białej czekoladzie - bożonarodzeniowy sernik

Piernikowy sernik na białej czekoladzie - bożonarodzeniowy sernik

nazwa

Wykonanie

Dziś pomysł na sernik czekoladowy, ale nie taki zwyczajny, bo na białej czekoladzie i pierniczkowo-powidłowym spodzie. Idealny jako bożonarodzeniowy deser. Masa serowa jest delikatna, aksamitna i wilgotna. Rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z piernikowym spodem. Proste i efektowne ciasto. Koniecznie wypróbujcie, a może zagości na Waszym świątecznym stole?
Spód:
· 400 g pierników w czekoladzie
· 150 g miękkiego masła
· łyżka kakao
· 2 łyżki powideł
Masa serowa:
· 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
· 1 1/4 szklanki drobnego cukru
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka mąki pszennej
· 6 jajek
· 3/4 szklanki śmietanki 36%
· 300 g białej czekolady
· 2 łyżki mleka w proszku
· skórka otarta z limonki
· 2 łyżki kremu czekoladowego
Spód- ciasteczka blenujemy z masłem, powidłami i kakao do uzyskania kruszonki. Wylepiamy nią dno tortownicy o średnicy 26cm.
Masa serowa- jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, mleko w proszku, mąki i śmietanę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladę oraz skórkę z limonki i ponownie blendujemy. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód- z masy wcześniej odkładamy 4 łyżki. Odłożoną masę mieszamy z kremem czekoladowym i rozprowadzamy na wierzchu ciasta tworząc dekoracyjne wzory, Sernik pieczemy ok. 70 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/piernikowy-sernik-na-biaej-czekoladzie.html