Dziś pomysł na sernik czekoladowy, ale nie taki zwyczajny, bo na białej czekoladzie i pierniczkowo-powidłowym spodzie. Idealny jako bożonarodzeniowy deser. Masa serowa jest delikatna, aksamitna i wilgotna. Rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z piernikowym spodem. Proste i efektowne ciasto. Koniecznie wypróbujcie, a może zagości na Waszym świątecznym stole?Spód:· 400 g pierników w czekoladzie· 150 g miękkiego masła· łyżka kakao· 2 łyżki powidełMasa serowa:· 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego· 1 1/4 szklanki drobnego cukru· 2 łyżki mąki ziemniaczanej· 1 łyżeczka mąki pszennej· 6 jajek· 3/4 szklanki śmietanki 36%· 300 g białej czekolady· 2 łyżki mleka w proszku· skórka otarta z limonki· 2 łyżki kremu czekoladowegoSpód- ciasteczka blenujemy z masłem, powidłami i kakao do uzyskania kruszonki. Wylepiamy nią dno tortownicy o średnicy 26cm.Masa serowa- jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, mleko w proszku, mąki i śmietanę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnejczekoladę oraz skórkę z limonki i ponownie blendujemy. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód- z masy wcześniej odkładamy 4 łyżki. Odłożoną masę mieszamy z kremem czekoladowym i rozprowadzamy na wierzchu ciasta tworząc dekoracyjne wzory, Sernik pieczemy ok. 70 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!