Wykonanie
Składnikispód160 g
mąki pszennej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
masła, zimnego65 g drobnego
cukru do wypiekówmasa serowa800 g
sera twarogowego, zmielonego5
jajek220 g
cukru, drobnego65 g
mąki ziemniaczanej250 g
chałwy waniliowej100 g
śmietany 36%polewa100 g
czekolady białej50 g
śmietany 36%dekoracjajajeczka z
czekoladyWykonanie w garnuszku umieścić 100 g
śmietany i całą pokruszoną
chałwępodgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż całość się rozpuściodstawić do wystudzenia – zajmie ono akurat tyle czasu co przygotowanie
spodu i masy serowejSpódspód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną
masła lub zwilżyć minimalnie
wodąwszystkie składniki na kruchy spód szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)ciasto wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min.schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie
spodu na początkuMasa serowajeśli nie macie zmielonego
twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotniedo miski wbić
jajka (bez rozdzielania) i dodać
cukier i ziarenka
wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasnado masy jajecznej dodać masę
chałwową i zmiksować. Następnie dodać zmielony
twaróg oraz
mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składnikówmasę wlać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej – nie na brązowo)gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą – tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – sernik koniecznie trzeba schłodzićPolewa
śmietanę umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą
wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli
wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną
białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać
białej czekolady (jest delikatna)polewę wylać na schłodzony sernik i rozprowadzićwierzch można dodatkowo udekorować – w wersji na Wielkanoc proponuję ułożyć jajeczka z
czekolady


