Wykonanie
Z naszego warzywnika mąż przyniósł dorodne
bakłażany. Pomyślałam, będzie "szybkie" danko."Szybkie", bo miało być szybkie, a wcale takie nie było.Dlatego następnym razem pyszny farsz włożę do
cukinii i będzie expresowo :)Ale tu podaję przepis na...Faszerowane
bakłażany
Składniki:4 małe
bakłażany (po 20 dag)1/2 kg
wieprzowego mięsa mielonego6 małych
pomidorów1
cebula10 dag
żółtego sera goudy15 dag
długoziarnistego ryżu1 szklanka rosołu (instant)5-6 łyżek
oleju1/2 łyżeczki
majerankusól,
pieprzSos:2 i 1/2 opakowania
jogurtu naturalnego (450 g)1 pęczek
szczypiorku1/2 pęczka
natki pietruszki2 ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzyrządzanie:Oczyścić i umyć
bakłażany, przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć. Połowę miąższu pokroić w kostkę, drugą połowę wrzucić do naczynia.
Pomidory i
cebulę umyć, pokroić w kostkę. Na tarce o średnich oczkach utrzeć
żółty ser. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować
ryż i osączyć.Na patelni rozgrzać
olej, zeszklić
cebulę, a następnie dodać pokrojony miąższ
bakłażanów, dusić 5 minut, zdjąć patelnię z ognia, dodać
ryż, 3/4
sera oraz
pomidory. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem.Na drugiej patelni rozgrzać
olej i usmażyć
mięso mielone, dodając
sól i
oregano. Następnie przekładamy
mięso na pierwszą patelnię.
Bakłażany napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu , posypać resztą
sera, polać rosołem i zapiekać temperaturze 175 st. C przez około 40 minut.W czasie zapiekania przygotować sos z
jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym
czosnkiem i
zieleniną, i doprawionym do smaku
solą i
pieprzem. Sos podawać do upieczonych
bakłażanów.