ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Z naszego warzywnika mąż przyniósł dorodne bakłażany. Pomyślałam, będzie "szybkie" danko.
"Szybkie", bo miało być szybkie, a wcale takie nie było.
Dlatego następnym razem pyszny farsz włożę do cukinii i będzie expresowo :)
Ale tu podaję przepis na...
Faszerowane bakłażany
Składniki:
4 małe bakłażany (po 20 dag)
1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
6 małych pomidorów
1 cebula
10 dag żółtego sera goudy
15 dag długoziarnistego ryżu
1 szklanka rosołu (instant)
5-6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
Sos:
2 i 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (450 g)
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przyrządzanie:
Oczyścić i umyć bakłażany, przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć. Połowę miąższu pokroić w kostkę, drugą połowę wrzucić do naczynia. Pomidory i cebulę umyć, pokroić w kostkę. Na tarce o średnich oczkach utrzeć żółty ser. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować ryż i osączyć.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojony miąższ bakłażanów, dusić 5 minut, zdjąć patelnię z ognia, dodać ryż, 3/4 sera oraz pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso mielone, dodając sól i oregano. Następnie przekładamy mięso na pierwszą patelnię.
Bakłażany napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu , posypać resztą sera, polać rosołem i zapiekać temperaturze 175 st. C przez około 40 minut.
W czasie zapiekania przygotować sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym czosnkiem i zieleniną, i doprawionym do smaku solą i pieprzem. Sos podawać do upieczonych bakłażanów.
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/08/z-naszego-warzywnika-maz-przynios.html