ßßß
Składniki:0,5 kg szynki od świnkiSzklanka białej fasoli (średniej lub drobnej)Ćwiartka główki białej kapusty2 marchewki1 pietruszka korzeńPor (nieduży kawałek)Koncentrat pomidorowy ( 2-3 łyżki wg. własnego smaku)Łyżka masłaPół szklanki śmietanyŁyżeczka mąki2 listki lauroweNatka pietruszkiKoperSól, pieprz, odrobina cukruFasolkę moczymy na noc w wodzie i rano gotujemy. Pozostawiamy w wywarze. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (kapustę w nieco większą) i przesmażamy na łyżce masła. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, mąką i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Łączymy mięso z jarzynami, podlewamy wodą, w której moczona była fasolka i dusimy do miękkości dodając listki laurowe (20-30 min.) Wrzucamy fasolkę, posiekaną zieleninę oraz koncentrat pomidorowy. Dolewamy śmietanę z łyżeczką mąki. Chwilkę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.Smacznego :)