Wykonanie
Pyszna KarmuszkaLubię potrawy jedno-garnkowe. Nie wymagają długiego stania przy kuchence, a są smaczne i syte. Podane na gorąco, stanowią świetny posiłek w zimowy dzień. Ale, ale…niech ciepło będzie z nami jak najdłużej:)


Składniki:0,5 kg
szynki od
świnkiSzklanka
białej fasoli (średniej lub drobnej)Ćwiartka główki
białej kapusty2
marchewki1
pietruszka korzeńPor (nieduży kawałek)
Koncentrat pomidorowy ( 2-3 łyżki wg. własnego smaku)Łyżka
masłaPół szklanki
śmietanyŁyżeczka
mąki2
listki lauroweNatka pietruszkiKoperSól,
pieprz, odrobina
cukruFasolkę moczymy na noc w wodzie i rano gotujemy. Pozostawiamy w wywarze. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (
kapustę w nieco większą) i przesmażamy na łyżce
masła.
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy
solą,
mąką i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Łączymy
mięso z jarzynami, podlewamy
wodą, w której moczona była
fasolka i dusimy do miękkości dodając
listki laurowe (20-30 min.) Wrzucamy
fasolkę, posiekaną
zieleninę oraz
koncentrat pomidorowy. Dolewamy
śmietanę z łyżeczką
mąki. Chwilkę dusimy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.Smacznego :)