Wykonanie

Podczas przeglądania przepisów z Kuchni Lidla natknęłam się na ciekawy przepis Pascala Brodnickiego na bardzo fajną, nieskomplikowaną zapiekankę. Od razu wzięłam się do roboty i po niecałej godzince miałam na
stole jedno z lepszych puree jakie
jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego
kurczaka, gorących
pomidorów i ciągnącej się
mozzarelli... :)Puree z
ziemniaków i
kukurydzy z dodatkiem
pieprzu cayenne ma tak genialny smak, że prawie połowę wyjadłam z miski :D Jest kremowe, lekko słodkie, z
ostrym akcentem w postaci
cayenne - w bardzo meksykańskim stylu :) Całość przygotowuje się naprawdę prosto: w czasie gdy gotują się
ziemniaki, miksujemy
kukurydzę z
mlekiem, obsmażamy filety, kroimy
pomidory i
mozzarellę na plastry, a na końcu do
kukurydzy dodajemy rozgniecione
ziemniaki - bach! do pieca i gotowe!Ta zapiekanka to naprawdę niezła wyżerka dla całej Rodziny, także nie zastanawiajcie się, tylko bierzcie się do roboty! :)(cyt. za Pascalem)SKŁADNIKI NA PUREE:500 g
kukurydzy z puszki, odsączonej1/2 szklanki
mleka4 ząbki
czosnku900 g
ziemniaków (ok. 800 g ugotowanych
ziemniaków)80 g
masła125 ml
śmietany kremówki 30%pieprz cayennesól1/2 pęczka
bazylii, umytej, posiekanej (dałam tylko na wierzch)SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z
KURCZAKIEM:4
piersi kurczaka, umyte, osuszone2 łyżki
oliwy z oliwek40 g
masłasólpieprz1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki (dodałam, choć nie było w przepisie)2
pomidory, umyte, obrane, pozbawione szypułek, pokrojone w grube talarki (użyłam 1 duży)200 g
sera mozzarella, pokrojonego w plastry (użyłam tylko 1 kulkę 120 g)WYKONANIE:Ugotuj
ziemniaki bez
soli do miękkości.W międzyczasie
kukurydzę odsącz z zalewy, dodaj
czosnek oraz
mleko i zmiksuj blenderem na gładką masę.Filety umyj, osusz, dopraw
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Podsmaż z obu storn (po około 3-4 minuty z każdej) na
oliwie z dodatkiem
masła.Ugotowane
ziemniaki (mogą być gorące) rozgnieć widelcem i dodaj masę kukurydzianą. Dołóż
masło,
śmietanę,
sól i
pieprz cayenne oraz
bazylię (ja tylko posypałam nią gotowe danie).Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż puree, na to połóż
filety z kurczaka, lekko dociśnij je do masy i na każdym filecie ułóż grubo krojone talarki
pomidora i
mozzarelli.Zapiekankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c z termoobiegiem i zapiecz przez 10 minut . (Ja piekłam najpierw 10 minut bez termoobiegu, a
potem zwiększyłam temperaturę do 220 stopni C i piekłam całość kolejne 3 minuty do roztopienia i zrumienienia się
mozzarelli). Gotowe! Smacznego!