ßßß
Podczas przeglądania przepisów z Kuchni Lidla natknęłam się na ciekawy przepis Pascala Brodnickiego na bardzo fajną, nieskomplikowaną zapiekankę. Od razu wzięłam się do roboty i po niecałej godzince miałam na stole jedno z lepszych puree jakie jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego kurczaka, gorących pomidorów i ciągnącej się mozzarelli... :)Puree z ziemniaków i kukurydzy z dodatkiem pieprzu cayenne ma tak genialny smak, że prawie połowę wyjadłam z miski :D Jest kremowe, lekko słodkie, z ostrym akcentem w postaci cayenne - w bardzo meksykańskim stylu :) Całość przygotowuje się naprawdę prosto: w czasie gdy gotują się ziemniaki, miksujemy kukurydzę z mlekiem, obsmażamy filety, kroimy pomidory i mozzarellę na plastry, a na końcu do kukurydzy dodajemy rozgniecione ziemniaki - bach! do pieca i gotowe!Ta zapiekanka to naprawdę niezła wyżerka dla całej Rodziny, także nie zastanawiajcie się, tylko bierzcie się do roboty! :)(cyt. za Pascalem)SKŁADNIKI NA PUREE:500 g kukurydzy z puszki, odsączonej1/2 szklanki mleka4 ząbki czosnku900 g ziemniaków (ok. 800 g ugotowanych ziemniaków)80 g masła125 ml śmietany kremówki 30%pieprz cayennesól1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej (dałam tylko na wierzch)SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z KURCZAKIEM:4 piersi kurczaka, umyte, osuszone2 łyżki oliwy z oliwek40 g masłasólpieprz1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (dodałam, choć nie było w przepisie)2 pomidory, umyte, obrane, pozbawione szypułek, pokrojone w grube talarki (użyłam 1 duży)200 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry (użyłam tylko 1 kulkę 120 g)WYKONANIE:Ugotuj ziemniaki bez soli do miękkości.W międzyczasie kukurydzę odsącz z zalewy, dodaj czosnek oraz mleko i zmiksuj blenderem na gładką masę.Filety umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż z obu storn (po około 3-4 minuty z każdej) na oliwie z dodatkiem masła.Ugotowane ziemniaki (mogą być gorące) rozgnieć widelcem i dodaj masę kukurydzianą. Dołóż masło, śmietanę, sól i pieprz cayenne oraz bazylię (ja tylko posypałam nią gotowe danie).Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż puree, na to połóż filety z kurczaka, lekko dociśnij je do masy i na każdym filecie ułóż grubo krojone talarki pomidora i mozzarelli.Zapiekankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c z termoobiegiem i zapiecz przez 10 minut . (Ja piekłam najpierw 10 minut bez termoobiegu, a potem zwiększyłam temperaturę do 220 stopni C i piekłam całość kolejne 3 minuty do roztopienia i zrumienienia się mozzarelli). Gotowe! Smacznego!