Wykonanie
Dziś mam dla Was propozycję idealną na świąteczny stół. Delikatny
biszkopt,
malinowa galaretka,aromatyczne pierniczki pod kołderką z
bitej śmietany, a to wszystko oblane
czekoladą. Smakuje pysznie i pysznie wygląda. Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale nie powinno nikomu sprawić trudności.
Biszkopt:5 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy dodając partiami
cukier do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Następni dodajemy
żółtka, miksujemy. Wsypujemy obie
mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C.
Galaretka :2 słoiki
dżemu malinowego (może być również
śliwkowy lub
porzeczkowy)2
galaretki malinowe (
truskawkowe, lub o smaku
owoców leśnych)
Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy
galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia .Pianka śmietanowa :0,5 litra
śmietany 30 %2
waniliowe serki homogenizowane2 łyżeczki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki
mlekaDodatkowo:dowolne pierniczki w ilości która pozwoli na
pokrycie całej blaszki
czekoladaŻelatynę zalewamy
mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy
śmietankę z
cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami
serki i rozpuszczoną
żelatynę.Składanie ciasta:
Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą
galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę
śmietanową. Przykrywamy drugą częścią
biszkoptu. Smarujemy po wierzchu roztopioną
czekoladą i odstawiamy na cała noc w chłodne miejsce.




