ßßß

Składniki na rosół:Resztki z pieczonego kurczaka (dowolny przepis- ja uzyłam korpusu ze skrzydełkami oraz kości z udek z odrobiną mięsa i skóry)2-3 marchewkipietruszka1/3 selera1 szalotkanatka pietruszkilubczyksólpieprz3 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego2 łyzki sosu sojowego6 suszonych grzybkówKorpus z pieczonego kurczaka oraz wszystkie resztki włozyc do 2,5 litra wody, dodać obrane warzywa oraz resztę składników. Doprawić delikatnie i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Następnie naszą zupę przecedzić przez sitko, dodac pokrojoną marchewkę do czystego wywaru, doprawić do smaku.Składniki na cisto pierogowe:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mlekaszczypta soli1 łyzka olejuDo miski wsypać mąkę, sól, zalać jedną szklanką wrzącego mleka, dodac olej i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka(mniejsze niz na normalne pierogi), na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.Farsz na pierogi dowolny :) KLIK i KLIK i KLIKLub10 suszonych grzybków podgotowujemy 15 minut w szklance wody. 500 gr pieczarek trzemy na tarce razem z jedną duzą cebulą. Podsmażamy potarte pieczarki razem z cebulą na łyżce masła. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy przez chwile następnie dolewamy wodę, która została z suszonych grzybów. Trzymamy na gazie az woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.