Wykonanie
Czas na pyszny rosół, pełen aromatów który przygotowujemy tak naprawdę z resztek ;) znakomita oszczędna zupa. Do tego serwuję pyszne pierożki u mnie były akurat z farszem
grzybowym ale nie o farsz tu chodzi lecz o znakomite ciasto na pierogi, które na pewno Wam się przyda na zbliżające się święta. Bardzo polecam!!!!


Składniki na rosół:Resztki z pieczonego
kurczaka (dowolny przepis- ja uzyłam korpusu ze skrzydełkami oraz kości z udek z odrobiną
mięsa i skóry)2-3
marchewkipietruszka1/3
selera1
szalotkanatka pietruszkilubczyksólpieprz3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego2 łyzki
sosu sojowego6
suszonych grzybkówKorpus z pieczonego
kurczaka oraz wszystkie resztki włozyc do 2,5 litra
wody, dodać obrane warzywa oraz resztę składników. Doprawić delikatnie i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Następnie naszą zupę przecedzić przez sitko, dodac pokrojoną
marchewkę do czystego
wywaru, doprawić do smaku.Składniki na cisto pierogowe:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mlekaszczypta
soli1 łyzka
olejuDo miski wsypać
mąkę,
sól, zalać jedną szklanką wrzącego
mleka, dodac
olej i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka(mniejsze niz na normalne pierogi), na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.Farsz na pierogi dowolny :) KLIK i KLIK i KLIKLub10
suszonych grzybków podgotowujemy 15 minut w szklance
wody. 500 gr
pieczarek trzemy na tarce razem z jedną duzą
cebulą. Podsmażamy potarte
pieczarki razem z
cebulą na łyżce
masła. Dodajemy posiekane
grzyby. Smażymy przez chwile następnie dolewamy
wodę, która została z
suszonych grzybów. Trzymamy na gazie az
woda odparuje. Doprawiamy
solą i
pieprzem.