ßßß
 
            
         Bagietki z sezamem na zaczynie poolishSkładniki:10 bagietekPoolish350 ml zimnej wodyokoło 250 g mąki pszennej chlebowejSkładniki na zaczyn wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na minimum 4 godziny lub wstaw do lodówki na noc.Bagietki7 sztukcały zaczyn400 ml wody15 g drożdżyokoło 800 g mąki pszennej chlebowej1 łyżka miodu1 łyżka soli100 ml nasion białego sezamu100 ml nasion czarnego sezamujajko rozmącone z mlekiem do posmarowania
Bagietki z sezamem na zaczynie poolishSkładniki:10 bagietekPoolish350 ml zimnej wodyokoło 250 g mąki pszennej chlebowejSkładniki na zaczyn wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na minimum 4 godziny lub wstaw do lodówki na noc.Bagietki7 sztukcały zaczyn400 ml wody15 g drożdżyokoło 800 g mąki pszennej chlebowej1 łyżka miodu1 łyżka soli100 ml nasion białego sezamu100 ml nasion czarnego sezamujajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto na blat i złóż kilka razy . Włóż z powrotem do misy do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Powtórz składanie ciasta i daj mu odpocząć przez 10 minut. Podziel ciasto na 7 porcji, każda około 300 gram. Uformuj bagietki i ułóż na blasze do pieczenia bagietek. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą nasion. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Piecz bagietki przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę o 25 stopni i piecz bagietki jeszcze przez 10 – 15 minut. W czasie pieczenia spryskaj bagietki dwa razy wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów.Polecane przepisyBagietki na zakwasieBruschetta z awokado na żytniej bagietceJagodzianki cynamonowe na otwarcie sezonu jagodowegoNo to jeszcze raz jagodowoHamburgerowe bułeczki w wersji GI
Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto na blat i złóż kilka razy . Włóż z powrotem do misy do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Powtórz składanie ciasta i daj mu odpocząć przez 10 minut. Podziel ciasto na 7 porcji, każda około 300 gram. Uformuj bagietki i ułóż na blasze do pieczenia bagietek. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą nasion. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Piecz bagietki przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę o 25 stopni i piecz bagietki jeszcze przez 10 – 15 minut. W czasie pieczenia spryskaj bagietki dwa razy wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów.Polecane przepisyBagietki na zakwasieBruschetta z awokado na żytniej bagietceJagodzianki cynamonowe na otwarcie sezonu jagodowegoNo to jeszcze raz jagodowoHamburgerowe bułeczki w wersji GI