ßßß Cookit - przepis na Bagietki z sezamem na zaczynie poolish

Bagietki z sezamem na zaczynie poolish

nazwa

Wykonanie

Pyszne bagietki z sezamem na zaczynie poolish. Bagietki na drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb, bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość.
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish
Składniki:
10 bagietek
Poolish
350 ml zimnej wody
około 250 g mąki pszennej chlebowej
Składniki na zaczyn wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na minimum 4 godziny lub wstaw do lodówki na noc.
Bagietki
7 sztuk
cały zaczyn
400 ml wody
15 g drożdży
około 800 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
100 ml nasion białego sezamu
100 ml nasion czarnego sezamu
jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania
Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto na blat i złóż kilka razy . Włóż z powrotem do misy do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Powtórz składanie ciasta i daj mu odpocząć przez 10 minut. Podziel ciasto na 7 porcji, każda około 300 gram. Uformuj bagietki i ułóż na blasze do pieczenia bagietek. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą nasion. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Piecz bagietki przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę o 25 stopni i piecz bagietki jeszcze przez 10 – 15 minut. W czasie pieczenia spryskaj bagietki dwa razy wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów.
Polecane przepisy
Bagietki na zakwasie
Bruschetta z awokado na żytniej bagietce
Jagodzianki cynamonowe na otwarcie sezonu jagodowego
No to jeszcze raz jagodowo
Hamburgerowe bułeczki w wersji GI
Źródło:http://codojedzenia.pl/bagietki-z-sezamem-na-zaczynie-poolish