Wykonanie
Pyszne
bagietki z
sezamem na zaczynie poolish.
Bagietki na
drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez
polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą.
Chleb,
bułki czy
bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość.
Bagietki z
sezamem na zaczynie poolishSkładniki:10
bagietekPoolish350 ml zimnej
wodyokoło 250 g
mąki pszennej chlebowejSkładniki na zaczyn wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na minimum 4 godziny lub wstaw do lodówki na noc.
Bagietki7 sztukcały zaczyn400 ml
wody15 g
drożdżyokoło 800 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżka
miodu1 łyżka
soli100 ml nasion białego
sezamu100 ml nasion czarnego
sezamujajko rozmącone z
mlekiem do posmarowania
Do misy robota wsyp
mąkę, sesam. Wlej zaczyn i
drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z
miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj
sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto na blat i złóż kilka
razy . Włóż z powrotem do misy do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Powtórz składanie ciasta i daj mu odpocząć przez 10 minut. Podziel ciasto na 7 porcji, każda około 300 gram. Uformuj
bagietki i ułóż na blasze do pieczenia
bagietek. Posmaruj rozmąconym
jajkiem i posyp resztą nasion. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Piecz
bagietki przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę o 25 stopni i piecz
bagietki jeszcze przez 10 – 15 minut. W czasie pieczenia spryskaj
bagietki dwa
razy wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów.Polecane przepisy
Bagietki na zakwasieBruschetta z
awokado na
żytniej bagietceJagodzianki
cynamonowe na otwarcie sezonu
jagodowegoNo to jeszcze raz
jagodowoHamburgerowe bułeczki w wersji GI