Wykonanie
            Smaczne 
bagietki upieczone na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano 
sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje 
bagietki są tylko posypane 
sezamem. Ciasto 
szykowałam przy pomocy maszyny do 
chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje 
bagietki bardziej przypominały 
bułkę paryską niż 
bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas do tego przepisu chętnie wracam. Warto przed zrobieniem 
bagietek obejrzeć film pokazujący jak formować 
bagietki, bardzo przydatny.

Składniki na lub 2 większe lub 4 mniejsze 
bagietki:1 szklanka ciepłej 
wody2¼ łyżeczki suchych 
drożdży1 łyżka 
cukru1,5 łyżeczki 
soli2 łyżki miękkiego 
masła3 szklanki 
mąki pszennejnasiona 
sezamu - do posypaniaDodatkowo:1 
jajko roztrzepane z 1 łyżką 
mleka do posmarowaniaprzygotowaniemetoda tradycyjna:
Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną 
cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki 
mąki, 
cukier i 
sól. Dodać 
masło i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać 
drożdże z 
wodą. Wyrobić, aż cała 
mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę 
mąki, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć 
mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Ciasto wyjąć z miski, pozostawić znów na 10 minut. Podzielić ciasto na 2 lub 4 części Uformować 
bagietki, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Można użyć specjalnej foremki do 
bagietek. Wyrośnięte 
bagietki naciąć , posmarować 
jajkiem rozmieszanym z 
mlekiem, posypać 
sezamem.Na dole w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z 
wodą (by parowała i 
pieczywo było chrupiące), lub spryskać piekarnik 
wodą ze spryskiwacza. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, 
potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż 
bagietki będą ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce. w maszynie do 
chlebaSkładniki umieścić w maszynie do pieczenia 
chleba według instrukcji: najpierw płynne, 
potem sypkie, na końcu 
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania 
ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego!Uwagi: Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam 
mąką, 
bułki niestety nieco przywarły na fragmencie do formy i miałam kłopot z ich oderwaniem. Być może wyrosły zbyt duże ( robiłam 2 
bagietki) jak dla moich foremek i to było przyczyną. Następnym razem zrobię z tej porcji 4 
bułki. Może ma ktoś doświadczenie z formą do bagietek? Drugi raz mi się taka historia przytrafiła.Wpis dołączam do wrześniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej tym razem u Małgosi na blogu Akacjowy blog





