Wykonanie

Mam trójkę dzieci i to ze sporą różnicą wiekową
miedzy nimi (na zasadzie 5-10-15) i oto doczekałam czasu, kiedy Najmłodsza kończy szkołę i zdaje maturę … Nie jest mi łatwo oswoić się z tą myślą, na szczęście sprawy związane z prowadzeniem bloga , spotkania warsztatowe i piknikowe pomagają mi odwrócić uwagę od tych problemów.Na razie staram się robić dla córy dania ułatwiające uczenie się i wzmacniające odporność ( to też jest bardzo ważne). Sama czuwałam nad edukacją dzieci, naprawiając nieraz błędy systemu… Teraz mam dylemat, bo z przedmiotu (
języka) , którym córka posługuje się biegle, a kto wie, czy z niektórych
bliskich jej dziedzin mogłaby robić tłumaczenia specjalistyczne, dostała kiepską ocenę na koniec. Na szczęście próbną maturę zdała doskonale, co więc myśleć o takim systemie ocen ?Wracając do sałatki : pieczone
buraczki, źródło żelaza, domowy
szczaw z trawnika ( taki, jak na łące),
serek cammembert , źródło
białka i wapnia, do tego pełne przydatnych mikroelementów
pestki dyni,
orzechy i prażony
sezam . I jeszcze
natka pietruszki, podobnie jak
szczaw – źródło witaminy C wzmacniającej odporność.
Winegret jest na zdrowym
lnianym oleju ( może sam wejdzie do głowy
SAŁATKA Z PIECZONYCH
BURACZKÓW ZE
SZCZAWIEM I PESTKAMI2-3 pieczone
buraczkigarść
młodych liści szczawiu1/2 krążka
cammembertanatka pietruszki, po garści
orzechów włoskich i pestek dyniłyżka prażonego
sezamu2 łyżki
oleju lnianegołyżka domowego
octu jabłkowego z
estragonemsól morska,
pieprz z młynkaUmyte i pozbawione ogonków listki szczawiu rozłożyłam na talerzu. Na nich ułożyłam plasterki pieczonych i obranych
buraczków, posoliłam lekko. Na to poukładałam kawałki
serka, polałam sosem z
oleju lnianego i
winnego octu. Dodałam
pieprzu z młynka, na koniec posypałam
pestkami dyni, posiekanymi
orzechami i prażonym
sezamem.
Sałatka smakowała jej adresatce, kwaskowy
szczaw równoważyły słodkie
buraczki, pestki i
orzechy przyjemnie chrupały a
winegret i prażony
sezam dopełniły smaku. Ja też co nieco spróbowałam, przecież nie mniej się stresuję, prawda ?Smacznego !