Wykonanie
Od lat podaję taki barszcz na wigilijny stół i nikt nawet się nie zorientował, że nie jest robiony na
mięsie! To świetny przepis nie tylko dla wegetarian czy wegan, myślę że nikomu nie zaszkodzi filiżanka lekkiego barszczu podczas świątecznego obżarstwa:)

Składniki (na ok 6 osób):2 kg
burakówpęczek
włoszczyzny2
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego6 kulek
pieprzu1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka jarzynki1 łyżeczka
octu jabłkowego (dla intensywnego koloru)Przygotowanie:
Buraki i
włoszczyznę obrać i pokroić (nie za drobno, żeby na końcu łatwo było wyjąć).Na małym ogniu gotować
buraki i resztę warzyw. Dodać
przyprawy (oprócz
pieprzu!) i
ocet.Gotować, aż
buraki będą miękkie (ok godzinę). Pod koniec gotowania dodać kulki
pieprzu.
Buraki i
włoszczyznę wyciągamy z barszczu.Pamiętamy żeby również pozbyć się kulek
pieprzu- wrzucając ich dokładną liczbę (u mnie 6) łatwo można się zorientować, czy aby na pewno wyjęliśmy już wszystkie.