Wykonanie
Jutro Wigilia, barszcz już ugotowany, tylko co zrobić z tą stertą buraków? Oto propozycja na pyszną pastę, która może być smacznym dodatkiem do
ryby,
mięsa czy dań wegetariańskich. Świetnie smakuje również na kanapce:) Pomysł na pastę znalazłam na tym blogu .
Składniki:3 czubate szklanki
białej fasoli5 dużych
burakówząbek
czosnku4 kulki
ziela angielskiego, 2
liście laurowe, 3 kulki
pieprzu (to wszystko zmielić razem)
sól morskaPrzygotowanie:
Fasolę namoczyć (najlepiej na noc).
Wodę z
fasoli odlać i zastąpić świeżą, gotować aż ziarna zmiękną (ok 40 minut), pod koniec dodać szczyptę
soli morskiej.
Buraki obrać i ugotować (ja użyłam tych z barszczu).
Fasolę zblednować/ zmiksować, w osobnym naczyniu zblendować/ zmiksować
buraki (wtedy wszystko będzie dokładniej rozdrobnione).
Fasolę wymieszać z
burakami, dodać zmielone
przyprawy i posiekany drobno
czosnek.Schłodzić w lodówce.