ßßß
Jeszcze gorące buraczki polewam winegretem i odstawiam na pół godziny. Buraki stają stają się lekko kwaśne. Takie właśnie lubię. Potem już wystarczy je ułożyć na talerzu przystrojonym sałatą i feta. Na koniec kruszę orzechy i polewam resztą winegretu przed podaniem. Prawda, że to prosta sałatka?
4 porcjeSkładniki:500 g buraków2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli morskiej, grubo ziarnistej100 g miksu sałatkowego50 owczego sera typu feta30 g włoskich orzechówWinegret50 ml oliwy z oliwek1 łyżka cytryny4 łyżki jabłkowego octusól i pieprz do smaku
Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą i posyp solą morską. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC i na funkcję grilla. Piecz przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.Umieść składniki na winegret w małej butelce i wstrząśnij mocno. Polej gorące buraki i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, aby buraczki się przegryzły. Przygotuj półmisek z sałatą. Na salacie ułóż buraki, pokrusz ser. Całość posyp lekko rozdrobnionymi orzechami. Sałatkę można polać dodatkowym winegretem przed podaniem. Smacznego!