ßßß
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z BRUKSELKI Z PĘCZAKIEM, POMARAŃCZAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMISkładniki na 6 porcji:300 g brukselki100 g pęczakuok. 600 ml wody2 pomarańcze50 g orzechów włoskich1/2 pęczka natki pietruszki2 łyżki octu jabłkowego2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka miodu
Pęczak opłukać w zimnej wodzie. Przesypać do garnka i zalać wodą (ok. 600 ml powinno być OK). Osolić. Gotować ok. 20 minut aż wchłonie niemal całą wodę. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.Z brukselki usunąć zewnętrzne liście, opłukać, odkroić końcówki głąbów. Poszatkować drobno główki.Jedną pomarańczę sparzyć, osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do brukselki. Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Wymieszać z brukselką.Orzechy grubo posiekać. Pęczak doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dodać z orzechami i natką do sałatki.Zrobić dressing poprzez wymieszanie octu, oleju, miodu, soli i pieprzu. Dolać do sałatki. Wymieszać.Podawać do dań mięsnych lub samodzielnie np. na lunch.