Wykonanie
5 (100%) 9 vote[s]Surówka z
młodej kapusty to taki obowiązkowy element obiadu . Musi choć raz lub dwa, pojawić się na
stole w tygodniu . Zwłaszcza teraz , kiedy nie brakuje w sklepach smakowitej
młodej kapusty , na tą z własnej uprawy przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać ale warto 🙂 Uwielbiam taką surówkę , ta która Wam dziś polecam jest jednym z naszych domowych tradycyjnych receptur . Prosta , pyszna i bardzo zdrowa , dokładnie z tego co rośnie na grządkach w ogródku 😉 Choć tym razem niestety produkty jeszcze nie własnej uprawy , ale też bardzo świeże i smaczne 😉
składniki :1 mała główka
młodej kapusty lub 1/2 dużej1 duża ,
młoda marchewkasos :1/2 łyżeczki suszonej
natki pietruszki1 płaska łyżeczka granulowanego
czosnku1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego
pieprzu2 łyżeczki
miodu1,5 łyżki
octu jabłkowego1 łyżka
oleju rzepakowegosól do smaku
Kapustę szatkujemy drobno , przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem . Po upływie dwóch minut odcedzamy . Ten zabieg zmiękcza
kapustę i nadaje jej specyficzną teksturę . Zostawiamy do ostygnięcia .
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy do
kapusty . Składniki z listy sos , łączymy ze sobą . Wlewamy do
kapusty , mieszamy dokładnie , aż do połączenia . Odstawiamy na około 20 minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała jako dodatek do obiadu , szczególnie do dań
rybnych 😉 Smacznego !