ßßß Cookit - przepis na WOŁOWINA Z PAPRYKĄ PIECZONA W RZYMSKIM GARNKU

WOŁOWINA Z PAPRYKĄ PIECZONA W RZYMSKIM GARNKU

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny wykorzystałam mój gliniany garnek i tym razem wynik przeszedł wszelkie oczekiwania!!! Powiem nieskromnie, że była to jedna z najlepszych pieczeni wołowych jakie kiedykolwiek jadłam!
Mięso, dzięki pieczeniu w garnku rzymskim, było kruche, mięciutkie, aromatyczne i wilgotne. Prawdziwa POEZJA!
Składniki:
1 kg mięsa wołowego na pieczeń
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 szklanki białego wina
2 papryki – oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki
3-4 ziarenka pieprzu
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Garnek rzymski wraz z pokrywą namoczyć w zimnej wodzie na około 20 min.
Ząbki czosnku obrać i pociąć na plasterki. Mięso umyć, dokładnie posolić i popieprzyć.
Mięso naciąć w kilku miejscach i włożyć tam plasterki czosnku.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i obsmażyć na niej mięso ze wszystkich stron. Następnie wyjąć na talerz i odstawić. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę.
Na dnie garnka rzymskiego ułożyć cebulę. Następnie położyć obsmażone mięso. Wrzucić ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, oprószyć ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Całość polać winem i skropić oliwą.
Przykryty garnek rzymski wstawić do ZIMNEGO piekarnika. Ustawić temperaturę na 200 stopni. Piec 2 godz 30 min.
Pół godziny przed końcem pieczenia, mięso w garnku przewrócić na drugą stronę oraz dołożyć paprykę.
Mięso podawać polane sosem z pieczenia i obłożone dookoła paprykami. (Można także sos zmiksować, aby był gęstszy.)
Smacznego:)
Tu miałam wstawić zdjęcie gotowej pieczeni… ale nie zdążyłam.
Zanim się obejrzałam, po pieczeni nie było nawet śladu ;)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/07/wolowina-z-papryka-pieczona-w-rzymskim-garnku