Wykonanie
Dzisiaj pomysł jaki zrodził się u mnie w głowie po podaniu przez Pannę Malwinnę z Filozofii Smaku tematów do wspólnego gotowania na ten miesiąc. W ramach 3 po 3 mieliśmy zrobić jakieś danie z udziałem 3 składników:
buraki,
ser,
mięso. Ponieważ ostatnio mam dość potraw
mięsnych, a była taka możliwość, postawiłam na
rybę. Początkowo tematem przewodnim miał być
śledzik, ale mój mąż nie przepada za tą
rybką. Zatem
śledzie powędrowały do słoiczka w towarzystwie
cebulki,
cytryny i
oleju, a ja zakupiłam brzuszek z
łososia. Połączenie okazało się wyśmienite. Zjedliśmy je na wczorajsze śniadanie. I naprawdę
daje dużo energii. Jest to też idealna rzecz na przystawkę. Świetnie sprawdzi się na wszelkich imprezach i rodzinnych uroczystościach. Jeśli użyjecie zamiast
łososia śledzika uzyskacie mini-szuby.Inne propozycje na wykorzystanie
buraków,
sera i
mięsa w jednym daniu zobaczcie u Panny Malwinny i Martynosi .

Składniki na 2 porcje:2 podłużne
burakioliwa pomace/olej1 duży brzuszek z
łososia50 g
sera żółtego w kawałku1/2 pęczka
szczypiorku1/2 pęczka
koperku1 mała puszka
groszku konserwowego drobnego4 łyżki
majonezupieprz (
soli nie potrzeba, bo jest w łososiu,
serze i
majonezie)1.
Buraki posmarować
oliwą i wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć, ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.2. Posiekać
mięso z brzuszka
łososia. Posiekać
szczypiorek i
koperek.
Żółty ser zetrzeć na tarce. Odcedzić
groszek.3. Na dnie przezroczystych pucharków/szklanek/miseczek ułożyć warstwę
buraków. Posmarować łyżką
majonezu, dodać
koperek. Następnie wyłożyć warstwę
łososia,
groszek,
ser żółty. Na końcu rozprowadzić po łyżce
majonezu i posypać wierzch
szczypiorkiem oraz
pieprzem.4. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Można na całą noc. Podawać
sałatkę schłodzoną.Jutro na blogu przepis na placek
cebulowy z Niemiec.