Wykonanie
Norweska zupa kalafiorowa blomkålsuppe jest bardzo prosta do przygotowania. Jej ugotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut. Obowiązkowe dodatki to
żółtka i szczypta
gałki muszkatołowej. Smakuje wybornie.

Składniki na 4 osoby:1 średni
kalafior1 łyżeczka
soli (jeśli gotujemy w wodzie)ok. 1,5 litra
wody lub
bulionu drobiowego2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej2
żółtka1/2 szklanki
śmietany 18%żółty ser/boczek/grzanki
natka pietruszki/koperek1.
Kalafior umyć, wyciąć głąb, podzielić na małe różyczki i gotować w wodzie z dodatkiem
soli lub w
bulionie do miękkości.2. Zrobić zasmażkę z
masła i
mąki, łączyć stopniowo z zupą, zagotować. Przyprawić
pieprzem i
gałką muszkatołową.3.
Żółtka wymieszać ze
śmietaną i połączyć z zupą przed samym podaniem (nie gotować!). Można też łączyć na talerzach z zupą.4. Posypać tartym
żółtym serem lub podsmażonym
boczkiem. Można też podawać z grzankami. Dekorować
natką pietruszki lub
koperkiem.Przepis zaczerpnęłam z książki Macieja E. Halbańskiego Potrawy z różnych stron świata . Wspomagałam się także źródłami internetowymi.Dodaję do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014, Szybkie zupy! oraz Zupa na jesień.