ßßß
Składniki na 4 osoby:1 średni kalafior1 łyżeczka soli (jeśli gotujemy w wodzie)ok. 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego2 łyżki masła2 łyżki mąki1/2 łyżeczki pieprzu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej2 żółtka1/2 szklanki śmietany 18%żółty ser/boczek/grzankinatka pietruszki/koperek1. Kalafior umyć, wyciąć głąb, podzielić na małe różyczki i gotować w wodzie z dodatkiem soli lub w bulionie do miękkości.2. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, łączyć stopniowo z zupą, zagotować. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.3. Żółtka wymieszać ze śmietaną i połączyć z zupą przed samym podaniem (nie gotować!). Można też łączyć na talerzach z zupą.4. Posypać tartym żółtym serem lub podsmażonym boczkiem. Można też podawać z grzankami. Dekorować natką pietruszki lub koperkiem.Przepis zaczerpnęłam z książki Macieja E. Halbańskiego Potrawy z różnych stron świata . Wspomagałam się także źródłami internetowymi.Dodaję do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014, Szybkie zupy! oraz Zupa na jesień.