Wykonanie
Kolejne wyzwanie w ramach grupy wspólnego gotowania, to węgierski gulasz z
papryką. Ja wybrałam pörkölt, czyli węgierski gulasz z
mięsa bez kości oraz warzyw z dużą ilością ostrej mielonej
papryki. Moja wersja jest z
wieprzowiny, ale można go zrobić praktycznie z każdym gatunkiem
mięsa, choć najbardziej znane są właśnie z
wieprzowiną. Danie robi się w ok. godzinę i jest przepyszne. Trzeba jednak zaznaczyć, że jest bardzo ostre, więc nie polecam go miłośnikom delikatnych smaków. Najlepiej smakuje podane z
ziemniakami i
kefirem, która bardzo dobrze neutralizuje jego ostrość.Węgierskie gulasze z
papryką przygotowały również: Mirabelka, Shinju oraz Panna Malwinna .Przepis pochodzi z węgierskiego tomu
serii Kuchnia. Podróże kulinarne. Tradycje, smaki i potrawy . 2008

Składniki na 4 porcje:600 g
łopatki wieprzowej2 duże
cebule6
pomidorów lima2
czerwone papryki4 ząbki
czosnku400 ml
bulionu mięso-warzywnego2 łyżeczki
ostrej papryki mielonej1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonej
sól,
pieprz3 łyżki
masła1.
Mięso pokroić w kostkę o
boku 2 cm. Smażyć do lekkiego zrumienienia na
maśle w dużym rondlu lub głębokiej patelni.2. W międzyczasie oczyszczoną z nasion
paprykę pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić z nich jasne części i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.3. Do podsmażonego
mięsa dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
cebulę i świeżą
paprykę. Smażyć chwilę, podlać
bulionem i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut.4. Chwilę odparować, aby sos sos się zagęścił. Wrzucić
pomidory, wymieszać i gotować jeszcze ok. 10 minut bez przykrycia.5. Przyprawić mieloną
papryką,
solą i
pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z
ziemniakami i
kefirem.Przepis dodaję do kończącej się już dziś mojej akcji psiankowatej oraz do Festiwalu Kuchni Węgierskiej oraz Paprykujemy 5.
