Wykonanie
6 lipca 2013
KARCZEK Z AMERYKISkładniki (5 porcji):karczek1 kg karczku4 ząbki
czosnku1 łyżka
papryki słodkiej1 łyżka
pieprzu mielonego1 łyżka
solibagietki czosnkowe4 krótkie
bagietki50 g
masła7 ząbków
czosnkusól,
pieprz do smaku
sałatka4
pomidory1
papryka czerwona1
cebulałyżka
oliwy czosnkowej
sól,
pieprz do smakuKarczek kroimy w płaty. Posypujemy go
przyprawami z każdej strony. Dodajemy ząbki
czosnku pokrojone w plasterki. Owijamy
mięsko (każdy płat osobno) najpierw papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Grillujemy je ok. 1,5 godziny, aż
mięso będzie miękkie.
Bagietki nacinamy pod kątem w kilku miejscach. W szczeliny wciskamy
masło wymieszane z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Układamy
bułki na aluminiowej tacce, owijamy je szczelnie folią aluminiową i grillujemy 10-15 minut.
Pomidory i
paprykę kroimy w kostkę, a
cebulkę w piórka. Doprawiamy warzywa
solą,
pieprzem i polewamy je
oliwą czosnkową.Karczek serwujemy z
bagietką,
sałatką oraz
kukurydzą gotowaną .
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.