ßßß
Składniki na 4 osoby:12 kromek bułki paryskiej (angielki)masło1/2 papryki zielonej1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej1 średnia cebula4 jajka2 pomidory1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprz1. Paprykę kroimy w małe paseczki, cebulę w drobną kostkę. Smażymy na oliwie z oliwek aż warzywa zrobią się miękkie i szkliste.2. W międzyczasie podpiekamy kromki bułki posmarowane cienko masłem w tosterze lub piekarniku.3. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Siekamy natkę.4. Do podsmażonych warzyw dodajemy rozmącone jajka przyprawione solą i pieprzem i dalej postępujemy tak jak przy jajecznicy – cały czas mieszając smażymy, aż jajka będą ścięte. Zestawiamy z ognia.5. Dorzucamy do potrawy pomidory i natkę. Mieszamy i nakładamy na tosty. Ozdabiamy gałązkami natki.Jest to świetne danie śniadaniowe. Taka jajecznica paprykowa. Świetna alternatywa dla tej naszej tradycyjnej. Idealna na lato.Dziś paprykowo, a jutro będzie coś z inną psianką – ziemniakiem! Zapraszam.