Wykonanie
Na targowiskach jak co roku przed Świętami Wielkiej Nocy pojawił się już
chrzan. To zachęciło mnie do przygotowania potrawy z jego udziałem. Ale nie tylko to. Ostatnio moja koleżanka zachwalała gulasz z żołądków, jaki zrobiła. I według przepisu od niej na pewno też zrobię kiedyś żołądki, ale teraz chciałam wypróbować połączenie z
chrzanem. Przy okazji zrobiłam też krupnik na wywarze z żołądków, może być też w wersji z
pieczarkami . W początkach istnienia mojego bloga pokazywałam już Wam taki. A z
włoszczyzny zrobiłam
sałatkę jarzynową . W myśl hasła: „W mojej kuchni nic się nie zmarnuje.”Przepis zaczerpnęłam z książki
Mięsa duszone i gotowane z
serii książek Wydawnictwa Olesiejuk.
Składniki na 4 porcje:75 dag
żołądków kurzychwłoszczyznacebulaziele angielskie,
liście laurowepieprz,
sól15 dag gęstego
jogurtu naturalnego4 łyżki tartego
chrzanu (może być ze słoiczka)1
żółtkokoperek1. Żołądki należy dokładnie umyć i oczyścić z błon, gotować wraz z
włoszczyzną,
cebulą i
przyprawami przez około 1,5 godziny.2. Następnie żołądki odcedzić. (Tak jak
pisałam na wstępie,
wywar można wykorzystać do przygotowania krupniku, a
włoszczyznę do sałatki).3. Do 300 ml
wywaru dodać
chrzan i
jogurt. Podgrzać i wymieszać. Energicznie wymieszać z roztrzepanym
żółtkiem. Już nie zagotowywać.4. Do sosu włożyć żołądki i pogrzać nie doprowadzając do wrzenia. Podawać posypane
koperkiem z
ryżem oraz gotowanymi warzywami.