1 kg ziemniaków ugotowanych3 pełne łyżki mąki1 jajko1 łyżeczka majerankuszczypta pieprzusólnadzienie;1 kg kapusty kiszonej1 cebula1 marchewkaszczypta kminkusólpieprzkilka pokruszonych grzybkówolej nierafinowany ciemnyKapustę zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać olej startą na tarce marchewką i cebulę, przyprawy i grzybki, chwilę posmażyć, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości . Na koniec odparować kapustę by nie było w ogóle płynu na dnie. doprawić w razie potrzeby do smaku. solą i pieprzem.Z ziemniakówmąki i przypraw zagnieść ciasto. Podzielić na połowę.Na dnie tortownicy ok 26 cm śr. rozłożyć papier do pieczenia. Rozklepać połowę ciasta. Wyłożyć kapustę, wyrównać i przykryć resztą ciasta. Przed pieczeniem placek posmarować śmietaną.Piec ok 1 godzinę w temp 180 st.Podawać ze śmietaną.Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisówhttps://www.facebook.com/groups/kresowiacy/