ßßß Cookit - przepis na Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą

Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

1 kg ziemniaków ugotowanych
3 pełne łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
szczypta pieprzu
sól
nadzienie;
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
szczypta kminku
sól
pieprz
kilka pokruszonych grzybków
olej nierafinowany ciemny
Kapustę zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać olej startą na tarce marchewką i cebulę, przyprawy i grzybki, chwilę posmażyć, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości . Na koniec odparować kapustę by nie było w ogóle płynu na dnie. doprawić w razie potrzeby do smaku. solą i pieprzem.
Z ziemniaków mąki i przypraw zagnieść ciasto. Podzielić na połowę.
Na dnie tortownicy ok 26 cm śr. rozłożyć papier do pieczenia. Rozklepać połowę ciasta. Wyłożyć kapustę, wyrównać i przykryć resztą ciasta. Przed pieczeniem placek posmarować śmietaną.
Piec ok 1 godzinę w temp 180 st.
Podawać ze śmietaną.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/11/wilenski-placek-ziemniaczany-z-kiszona.html