Wykonanie

W zeszłym tygodniu swoje 27 urodziny obchodził mój syn i z tej okazji upiekłam dla niego bardzo mocno
pomarańczowy tort "Lambada". Taki wypiek sprawdzi się też idealnie na jesienno-zimowe urodziny, bo właśnie wtedy jest sezon na
cytrusy, a my tęsknimy za latem.Jeżeli nie przepadacie za
pomarańczami, to możecie zrobić ten tort w wersji cytrynowej.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki na
biszkopt (wysoka* tortownica o średnicy 20 cm):6
jajek w temp. pokojowej4/5 szklanki
mąki (taka niepełna)4/5 szklanki
cukru (taka niepełna)1 łyżka otartej
skórki pomarańczowejszczypta
soliSkładniki na
pomarańczowy krem:0,5 litra świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyskórka otarta z 1
pomarańczy5 pełnych łyżek
skrobi kukurydzianej1 puszka skondensowanego
mleka słodzonego (380 gramów)300 gramów
śmietany 36 %2
śmietan-fixySkładniki na nasączenie:0,5 szklanki
wody osłodzonej0,5 szklanki soku z
pomarańczy1 łyżka
soku z cytrynywódka lub
spirytus opcjonalnieSkładniki na biały krem:0,5 litra
śmietany 36 %1
serek 250 gramów
serka ricotta2 opakowania
śmietan fix* jeżeli nie posiadacie wysokiej tortownicy, to można zwykłą przedłużyć wkładając do niej folię aluminiową lub papier do pieczenia. Należy pamiętać, żeby ścianki były dość grube, należy papier lub folię kilka
razy złożyć. Ola wspominała o tym sposobie w
poście o serniku japońskim .


Wykonanie
biszkoptu:1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Nie natłuszczam ani nie posypuję formy kiedy piękę
biszkopty.3. Ubij
białka na pianę z
solą i stopniowo dodawaj do nich
cukier (miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut).4. Stopniowo dodawaj do
białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną
mąkę.6. Delikatnie wmieszaj w ciasto
skórkę pomarańczową.7. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.

Wykonanie kremu
pomarańczowego, ponczu i złożenie
torta:1. Do
soku pomarańczowego wsyp
skrobię i dobrze wymieszaj.2. Podgrzewaj na wolnym ogniu sok ze
skrobią i ciągle energicznie mieszaj trzepaczką, aż powstanie
budyń. Zajmie To ok. 5-7 minut.3. Do budyniu dodaj skondensowane
mleko i dokładnie go wmieszaj w masę.4. Dodaj łyżkę
skórki pomarańczowej. Pamiętaj ścieraj tylko
pomarańczową część, gdyż biała jest gorzka.5. Znów podgrzewaj na wolnym ogniu do zgęstnienia (kolejne 5-7 minut)6. Gęstą masę zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia, przykryj garnek folią spożywczą, którą lekko dociśnij do wierzchu budyniu. W ten sposób nie powstanie kożuch.7. Do wystudzonej masy dodaj ubitą
śmietanę z 1 łyżką
cukru pudru z dwoma
śmietan-fixam.8. W czasie gdy masa stygnie,upieczony
biszkopt przetnij na 3 części.9. Przygotuj poncz do nasączenia: ciepłą
wodę wymieszaj z około 2 łyżeczkami
cukru, następnie dodaj pozostałe składniki na poncz.10. Nasącz spodni blat i posmaruj go połową kremu
pomarańczowego. Na kremie połóż kolejny
biszkopt, którego także należy nasączyć i posmarować pozostałym kremem
pomarańczowym. Na wierzchu ułóż 3 blat i nasącz go resztą ponczu.11. Wstaw ciasto do lodówki.

Przygotuj masę do dekoracji:1.
Śmietanę i
serek wymieszaj, aby miały jedną konsystencję.2. Ubijaj mikserem, a gdy zacznie gęstnięć wsyp
cukier puder i
śmietan - fix.3. Dodaj 1 łyżkę
skórki pomarańczowej i wymieszaj.4. Gotową masą
śmietanową obłóż wierzch i boki
tortu.5. Zrób z niej również dekoracje wg własnego pomysłu.6. Przechowuj w lodówce.Smacznego :)