Wykonanie
Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj
kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego
wodą różaną i
wodą z kwiatu
pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem
skrobi kukurydzianej i
chleba.Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z
owocami,
miodem lub
syropem daktylowym.Składniki - wariant pierwszy1 litr niepasteryzowanego
mleka (najlepiej prosto od krowy)0,5 litra gęstej
śmietany3/4 łyżeczki
wody różanej3/4 łyżeczki
wody z kwiatu
pomarańczy3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyopcjonalnie 1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie
Mleko wymieszać ze
śmietaną (ewentualnie także z
cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać
wodę z kwiatu
pomarańczy,
wodę różaną i
sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut.Po dodaniu
soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić
serwatkę,
ser ponownie wymieszać i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku przez około godzinę.Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu.Składniki - wariant drugi1 litr gęstej
śmietany200 ml
mleka5 łyeżk
skrobi kukurydzianej4 kromki
chleba tostowego bez skórki1 łyżeczka
wody różanej1 łyżeczka
wody z kwiatu
pomarańczyopcjonalnie 1- 2 łyżeczki
cukruPrzygotowanie
Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w
śmietanie przez 1-2 godziny a następnie zmiksować blenderem i gotować na średnim ogniu stale mieszając przez 8-10 minut.
Skrobię kukurydzianą rozmieszać z
mlekiem (ewentualnie dodać
cukier) ) i dodać do
śmietany. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając gotować do chwili aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać
wodę z kwiatu
pomarańczy,
wodę różaną i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.