ßßß Cookit - przepis na Kashta - ser śmietankowy do deserów

Kashta - ser śmietankowy do deserów

nazwa

Wykonanie

Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem skrobi kukurydzianej i chleba.
Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z owocami, miodem lub syropem daktylowym.
Składniki - wariant pierwszy
1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy)
0,5 litra gęstej śmietany
3/4 łyżeczki wody różanej
3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut.
Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku przez około godzinę.
Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu.
Składniki - wariant drugi
1 litr gęstej śmietany
200 ml mleka
5 łyeżk skrobi kukurydzianej
4 kromki chleba tostowego bez skórki
1 łyżeczka wody różanej
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez 1-2 godziny a następnie zmiksować blenderem i gotować na średnim ogniu stale mieszając przez 8-10 minut. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z mlekiem (ewentualnie dodać cukier) ) i dodać do śmietany. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając gotować do chwili aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/04/kashta-ser-smietankowy-do-deserow.html