Wykonanie
Foremki na rozetki czekały na wykorzystanie prawie cały rok. Smażone na głębokim tłuszczu, w smaku przypominają
faworki. Można je podawać oprószone
cukrem pudrem czy
bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam.

'rozetki'Składniki:- 1 szklanka
mąki- 1 szklanka
mleka- 2
jajka- 2 łyżki
cukru- 1 łyżka
wódki- 0,5 łyżeczki
soli

Składniki wsypać/wlać do miski i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut.Suche foremki umieścić w garnku i wlać
olej do wysokości foremek. Rozgrzać przez ok 2-3 minuty. Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście na 3/4 wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym
oleju. Smażymy z formą, aż ciasto oderwie się od ścianek foremki. Wyjąć foremki i smażyć rozetkę z dwóch stron na złoty kolor. Foremka musi pozostać zanurzona w
oleju, aby nie straciła temperatury.Upieczone rozetki wyłożyć na ręcznik papierowy.Przed podaniem oprószyć np.
cukrem pudrem.Smacznego!