Wykonanie
Większość z nas lubi omlety, ale mało kto potrafi je zrobić. Ja się przyznam, że kiedyś też nieudolnie próbowałam zrobić puszystego, mięciutkiego i delikatnego omleta, a zawsze wychodziła mi przysłowiowa ,,podeszwa". Bazując na zasadzie tworzenia
biszkoptu zrobiłam omleta, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Zasada ta jest bardzo prosta: ile
jajek tyle
mąki i łyżek
mleka.Ten przepis to baza do omleta, można go dowolnie urozmaicać, podawać na słodko lub na wytrawnie.Składniki:2
jajka2 łyżki
mąki2 łyżki
mlekaszczypta
soli i
cukru1.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodajemy
żółtka,
cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy
mąkę, wlewamy
mleko i delikatnie mieszamy.2. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu, podsmażamy, a następnie
łopatką składamy omleta w pół. Smażymy ok 3 minut na małym ogniu. Po tym czasie obracamy omleta na
drogą stronę i smażymy następne 3 minutki. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie zaprawione
jagódki i
syrop klonowy).