Wykonanie

1 kg
mąki10 dag
drożdży10 dag
cukru1,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
wody7
żółtek + 1
jajko6 łyżek
olejukieliszek
wódki lub
spirytusucukier waniliowysok z cytrynysól1)z
drożdży, łyżki
cukru, 2 łyżek
mąki i szklanki ciepłego
mleka robimy rozczyn, pozostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,2)utrzeć
jajko i
żółtka z
cukrem, dodać
mąkę i
cukier waniliowy,
sok z cytryny,
olej,
wodę i resztę
mleka,
sól i
wódkę (
spirytus), rozczyn z
drożdży, wszystko wymieszać i zagnieść ciasto do momentu aż będą pokazywać się pęcherzyki na powierzchni ciasta,3)zostawić do wyrośnięcia na parę godzin,4)brać po kawałku ciasta, rozwałkować, zrobić szklanką krążki,5)ułożyć na
stole do wyrośnięcia,6)na rozgrzany tłuszcz położyć pączki i smażyć kilka minut, po wyjęciu posypać
cukrem pudrem.