ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z OGÓRKIEM, KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I DRESSINGIEM CHRZANOWYM

SURÓWKA Z OGÓRKIEM, KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I DRESSINGIEM CHRZANOWYM

nazwa

Wykonanie

Mój syn miał w sobotę urodziny, więc przygotowałam nasz ulubiony rodzinny obiad, między innymi pieczonego kurczaka, pieczone warzywa i wyrazistą surówkę z kapusty pekińskiej, która "chodziła" za mną od kilku tygodni. Surówka będzie idealna do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs i sosów.
Osoby, które nie lubią chrzanu mogą go pominąć i zastąpić, np. bardzo drobno pokrojonymi natką czy koperkiem (albo ich mieszanką).
Polecam :).
Nie wiesz, jak sprawnie pokroić kapustę pekińską? Kliknij tu
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
pół średniej kapusty pekińskiej (można zamienić na sałatę lodową)
1 mniejsze kwaśne jabłko
2 mniejsze marchewki
1/2-3/4 długiego ogórka (można zamienić na 3 gruntowe)
3-4 łyżeczki tartego chrzanu
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
ocet lub sok cytrynowy (ilość do smaku)
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Wymieszaj ze sobą majonez, chrzan i jogurt. Dopraw solą, pieprzem i octem lub sokiem z cytryny.
2. Poszatkuj drobno kapustę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewki.
3. Obierz ogórka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach obrane jabłko.
5. Polewaj warzywa dressingiem chrzanowym. Wymieszaj.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/08/surowka-z-ogorkiem-kapusta-pekinska-i.html