ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik wiedeński

Puszysty sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Choć Wrocław od świtu jest pogrążony w szarościach i mgłach, spędziłam dziś kilka cudownych godzin w lesie - dziś nie było w nim nikogo! Były za to słońce, grzyby i błogi, niesamowity spokój. Uwielbiam....
Wiecie już, dlaczego mój sernik jest przybrany we wrzosy.
Usiadłam dziś z kilkoma książkami kucharskimi. Szukałam takiego sernika, który będzie dopełnieniem tego dnia. Szukałam - ale w sumie odłożyłam książki i stwierdziłam, że upiekę taki, który najbardziej lubię i który najczęściej piekę, czyli puszysty, delikatniutki, waniliowy w smaku sernik wiedeński. Piekę go zazwyczaj bez bakalii, bo nie lubię ich - zwłaszcza rodzynek - w sernikach. Wyszedł tak pyszny, że rozpłynęłam się dosłownie nad pierwszym kawałkiem :)
Składniki na tortownicę 28 cm lub dużą blachę :
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
10 żółtek
5 białek + szczypta soli
200 g. masła
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru
Dodatkowo :
masło do posmarowania tortownicy
bułka tarta do oprószenia tortownicy
Ewentualnie :
szklanka namoczonych wcześniej rodzynek, kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie :
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym ucierając dalej dodaję po jednym żółtku. Następnie partiami dodaję ser, a porem przesiewam oba budynie i miksuję do połączenia się składników. Ubijam sztywną pianę z białek i soli, dodaję w 3 porcjach do masy serowej, mieszając wszystko drewnianą łopatką (ewentualnie dodaję bakalie). Dno tortownicy wykładam papierem; dno i boki natłuszczam masłem i oprószam bułką tartą, wykładam delikatnie masę, wyrównuję powierzchnię sernika i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ciasto 80 minut - jest gotowe, gdy góra się pięknie zarumieni a boki odstaną od formy. Pozostawiam ciasto do ostudzenia, po czym oprószam pudrem.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/10/puszysty-sernik-wiedenski.html