ßßß Cookit - przepis na sernik wiedeński

sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Kochani, nie będę się rozpisywać, król serników w swojej okazałości, przypieczona skórka, mniammm, mój najukochańszy :)
Proporcje na tortownicę 26 cm.
Sernik prezentuję na półmisku i talerzyku Porcelana Bogucice .
1,3 kg twarogu półtłustego lub tłustego (jak wybrać twaróg idealny na sernik piszę TUTAJ, w skrócie wybieramy twardszy ser w kostkach:))
10 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
125 gramów stopionego i schłodzonego (lecz wciąż płynnego) masła lub margaryny
1,5 - 2 garście rodzynek + 1 łyżka mąki pszennej
skórka pomarańczowa (opcjonalnie, wg uznania)
szczypta soli do białek
cukier puder do posypania
Twaróg i jaja wyjmujemy 2 godziny wcześniej z lodówki by uzyskały temperaturę pokojową.
Twaróg mielimy jeden raz, ale na najmniejszych oczkach.
4 całe jaja i 6 żółtek ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę. Pozostałe 6 białek odkładamy do miski i dosypujemy szczyptę soli (białek jeszcze nie ubijamy).
Następnie do masy jajecznej dodajemy twaróg i płynne przestudzone masło, miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia masy (jeśli zostaną nam maleńkie grudki twarogu, to super, sernik będzie bardziej wyrazisty).
Rodzynki przelewamy wrzątkiem, odsączamy, zasypujemy 1 łyżką mąki, mieszamy by pokryła i obtoczyła bakalie.
Do masy serowej dodajemy teraz mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy na najwyższych obrotach, do połączenia składników.
Myjemy dokładnie mieszadła i pozostałe 6 białek ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką lub tak jak u mnie trzepaczką rózgową.
Na końcu wsypujemy obtoczone w mące rodzynki (jeśli dodajemy skórkę, również obtoczmy ją w mące) i mieszamy łyżką, nadmiar mąki zostawiamy w miseczce.
W tortownicy o średnicy 26 cm robimy drugie dno, o tym jak to szybko zrobić piszę TUTAJ .
UWAGA: Boków tortownicy niczym nie smarujemy !
Masę serową przekładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), wkładamy sernik i pieczemy w tej temperaturze przez 40 minut, następnie obniżamy ją do 160 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 35 - 40 minut, do uzyskania złocistej przypieczonej skórki na wierzchu.
A to sernik po 30 minutach pieczenia.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek przez około 40 minut, następnie uchylamy je lekko na kolejne 20, potem wyjmujemy sernik na blat.
UWAGA: Od razu po wyjęciu z pieca, obkrawamy boki sernika od tortownicy, zmniejszy to nieestetyczny spadek tuż przy obręczy masy serowej, a którego w tym przypadku nie unikniemy).
Studzimy i posypujemy obficie cukrem pudrem, smacznego !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/03/sernik-wiedenski.html