Wykonanie
Bezowa piramidka 'white christmas' nawiązujaca do ostatniego przepisu na francuskie Croquembouche :-). Malutkie
beziki z różowym kremem o smaku
miętowym ułożone na paterze... Skleiłam je przy pomocy lukru królewskiego. Tylko szkoda, że te Święta nie będą u nas białe!Życzę wszystkim Czytelnikom Moich Wypieków radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w rodzinnym gronie. Udanych potraw, najsmakowitszych wypieków i kolorowej choinki!I niech te Święta bedą dla Was jak z bajki...Składniki na
beziki:3
białkaszczypta
soli190 g drobnego
cukru do wypiekówW misie miksera umieścić
białka ze szczyptą
soli. Ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce (to ważne!), cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca się masa bezowa.Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Ubitą pianę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i wyciskać na blachę mini
beziki, pozostawiając pomiędzy nimi nieduże odstępy.Suszyć w temperaturze 120ºC przez około 60 - 90 minut lub dłużej, pod koniec pieczenia sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe. Gotowe
bezy powinny być chrupkie z wierzchu.Przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem lub w szczelnym pojemniku, do momentu przełożenia kremem.100 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu
miętowegoodrobina różowego barwnika w żelu/paścieW misie miksera utrzeć
masło i
cukier do otrzymania gładkiego, puszystego kremu. Dodać ekstrakt
miętowy, barwnik i zmiksować.Wykonanie
Beziki przekładać
miętowym kremem i układać na paterze. Łączyć przy pomocy lukru królewskiego (jest potrzebna bardzo mała ilość lukru, około 1 - 2 łyżek.Smacznego :-).