Wykonanie
Tym razem poprzeczka postawiona została wysoko. Ale wiadomo przecież - każdy, kto chce i lubi gotować, chce też się rozwijać. Poszukuje nowych smaków, nowych technik. Popełnia błędy, żeby się na nich uczyć. A kiedy wreszcie wymarzone danie stanie na
stole w pełnej
krasie, promienieje szczęściem. Cieszy się tym małym, prywatnym zwycięstwem.A po chwili, kiedy pierwsza fala radości opadnie, wymyśla kolejne wyzwanie.Tym razem padło hasło: suflet . Jeszcze kilka miesięcy temu wzdrygnęłabym się z przerażeniem i powiedziała pass . Ale te kilka miesięcy to szmat czasu, i wiele się zmieniło. Uśmiechnęłam się więc od ucha do ucha i zaczęłam zastanawiać:
czekoladowy,
cytrynowy, a może jeszcze jakiś inny...?Kusił mnie
cytrynowy od Gordona, przeczytałam kilka wspaniale się zapowiadających przepisów na
czekoladowe. Ale kilka dni temu, biorąc prysznic, nie tylko udoskonaliłam pomysł na sernik, który chodził mi po głowie od jakiegoś czasu (a który z pewnością upiekę jeszcze przed Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu
pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej
pomarańczy.Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane
pomarańcze lub
mandarynki. I właśnie ten pomysł stał się moją inspiracją. Ugotowałam
pomarańczę, wcześniej wbijając w nią kilka
goździków, które nadały subtelnego aromatu gotowemu deserowi. Zmiksowałam całość, wymieszałam z pianą z
białek i wstawiłam do piekarnika. Kwadrans niepewności - a
potem chwila obłędnej przyjemności jedzenia. Suflet wyszedł niesamowicie intensywny, tak
pomarańczowy, że bardziej się już chyba nie da. Pyszny.Moje suflety wyrosły pięknie, a nie widać tego na zdjęciu, bo dałam za mało masy do kokilek. Trzeba bowiem foremki wypełnić po brzegi, a mi nie starczyło masy. Poprzednio z jednego
białka wychodziły mi dwa pięknie wyrośnięte suflety - tym razem chyba trafiły mi się jakieś małe
jajka. Jeśli macie standardowe, wielkości M/L, Wasze suflety będą wyglądać zjawiskowo.Razem ze mną wyzwanie podjęły Martynosia i Siaśka .Suflet
pomarańczowy z
goździkową nutą
Składniki:(na 4 porcje)2
białka1/4 łyżeczki
soli4 łyżki
cukru1
pomarańcza10
goździkówdodatkowo:1 łyżeczka
masła2 łyżeczki
cukru pudruGoździki powbijać a
pomarańczę. Włożyć do małego garnka, zalać
wodą i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Wyjąć z
wody, ostudzić. Wyjąć
goździki,
pomarańczę, razem ze skórką, zmiksować na gładką masę.Foremki dokładnie wysmarować
masłem, oprószyć
cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.
Białka z
solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawać
cukier, cały czas miksując. Dodać pianę partiami do
pomarańczy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do foremek, wyrównać wierzch.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!
Siedzę sobie przed monitorem, i zerkam za okno - ciemno, zimno i paskudnie. Śnieg nie chce spaść, a mi nie chce się wychodzić z domu. Suflet jest już tylko wspomnieniem, za to niedługo po domu rozejdzie się zapach kolejnego
chleba... To zdecydowanie powinno poprawić mi humor.