Wykonanie
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Kwaskowa, bo z kwaśnymi
jabłkami i niedużą ilością
cukru. Pyszna.
Składniki na Ciasto:250 g
mąki125 g
masła2-3
żółtka (dałam 2)szczypta
soliNadzienie:1 kg
jabłek (najlepiej kwaśnych- ja dałam cooking apples)ok 125 g
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka
masłaDodatkowo:
białko do posmarowaniaewentualnie
cukier puder do posypania
Mąkę,
masło,
żółtka i
sól zagnieć na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Odstaw na bok.
Jabłka pokrój na ćwiartki (duże
jabłka na więcej części). Na patelni rozpuść
masło i dodaj
jabłka. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. Kiedy
jabłka lekko zmiękną wsyp
cukier,
cynamon,
goździki i
gałkę muszkatołową. Duś aż
jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw żeby się ostudziły.
Kiedy
jabłka się studzą, przygotuj spód. Połową ciasta wylep okrągłą formę (u mnie tartownica o średnicy 23 cm). Spód powinien być cieniutki. Ponakłuwaj go widelcem i zapiecz w 190°C przez 10 minut.
Na zapieczony spód wyłóż
jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij na paski, które
potem ułóż na wierzchu szarlotki tworząc kratkę, posmaruj
białkiem.Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do czasu aż wierzch się zbrązowi. Po ostudzeniu możesz posypać
cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
źródło: Szarlotka