ßßß
Składniki na Ciasto:250 g mąki125 g masła2-3 żółtka (dałam 2)szczypta soliNadzienie:1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych- ja dałam cooking apples)ok 125 g cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka masłaDodatkowo:białko do posmarowaniaewentualnie cukier puder do posypaniaMąkę, masło, żółtka i sól zagnieć na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Odstaw na bok.
Jabłka pokrój na ćwiartki (duże jabłka na więcej części). Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. Kiedy jabłka lekko zmiękną wsyp cukier, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Duś aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw żeby się ostudziły.
Kiedy jabłka się studzą, przygotuj spód. Połową ciasta wylep okrągłą formę (u mnie tartownica o średnicy 23 cm). Spód powinien być cieniutki. Ponakłuwaj go widelcem i zapiecz w 190°C przez 10 minut.
Na zapieczony spód wyłóż jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij na paski, które potem ułóż na wierzchu szarlotki tworząc kratkę, posmaruj białkiem.Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do czasu aż wierzch się zbrązowi. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!


źródło: Szarlotka