ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z Kratką

Szarlotka z Kratką

nazwa

Wykonanie

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Kwaskowa, bo z kwaśnymi jabłkami i niedużą ilością cukru. Pyszna.
Składniki na Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
2-3 żółtka (dałam 2)
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych- ja dałam cooking apples)
ok 125 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
Dodatkowo:
białko do posmarowania
ewentualnie cukier puder do posypania
Mąkę, masło, żółtka i sól zagnieć na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Odstaw na bok.
Jabłka pokrój na ćwiartki (duże jabłka na więcej części). Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. Kiedy jabłka lekko zmiękną wsyp cukier, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Duś aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw żeby się ostudziły.
Kiedy jabłka się studzą, przygotuj spód. Połową ciasta wylep okrągłą formę (u mnie tartownica o średnicy 23 cm). Spód powinien być cieniutki. Ponakłuwaj go widelcem i zapiecz w 190°C przez 10 minut.
Na zapieczony spód wyłóż jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij na paski, które potem ułóż na wierzchu szarlotki tworząc kratkę, posmaruj białkiem.
Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do czasu aż wierzch się zbrązowi. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
źródło: Szarlotka
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/szarlotka-z-kratka.html