To już ostatni przepis wielkanocny – zrobiłam swoje pierwsze podejście do sernika wiedeńskiego w te Święta. Wyszło smacznie, aczkolwiek sernik mocno opadł, pomimo, że stopniowo wyjmowałam go z piekarnika…Korzystałam z przepisu z czasopisma Pani domu poleca nr 3/2012 Wielkanoc – smak rodzinnej tradycji, s. 63.Składniki:1 kg twarogu mielonego8 jajek25 dag cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią2 łyżki kaszy manny10 dag rodzynekkieliszek rumu3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejszczypta solimasło do wysmarowania formybułka tarta do obsypania formy1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.2. Dodajemy porcjami twaróg.3. Następnie dodajemy kaszę mannę, odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i sól. Dokładnie mieszamy.4. Białka ubijamy na sztywną pianę.5. Łączymy masę serową z białkami, delikatnie mieszamy,6. Masę serową wymieszaną z białkami przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.7. Pieczemy w temperaturze 170 °C przez około godzinę.8. Wyjmujemy stopniowo z piekarnika, studzimy i podajemy.9. Można sernik obsypać cukrem pudrem i udekorować skórką pomarańczową.Na Wielkanoc polecam także: