ßßß
Składniki:1 kg twarogu mielonego8 jajek25 dag cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią2 łyżki kaszy manny10 dag rodzynekkieliszek rumu3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejszczypta solimasło do wysmarowania formybułka tarta do obsypania formy
1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.2. Dodajemy porcjami twaróg.3. Następnie dodajemy kaszę mannę, odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i sól. Dokładnie mieszamy.4. Białka ubijamy na sztywną pianę.5. Łączymy masę serową z białkami, delikatnie mieszamy,6. Masę serową wymieszaną z białkami przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.7. Pieczemy w temperaturze 170 °C przez około godzinę.8. Wyjmujemy stopniowo z piekarnika, studzimy i podajemy.
9. Można sernik obsypać cukrem pudrem i udekorować skórką pomarańczową.
Na Wielkanoc polecam także: