ßßß Cookit - przepis na Tort migdałowo kokosowy z kremem śmietankowym

Tort migdałowo kokosowy z kremem śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Z okazji Światowego Dnia Pieczenia - "Worl Baking Day" 19 Maja 2013, mamy dla Was t aki e pyszności. :)
Przepis został zaczerpnięty stąd: link .
Składniki
Ciasto:
70 g wiórki kokosowych Kresto
300 g margaryny
300 g cukru
7 jaj
150 g mąki tortowej
150 g mielonych migdałów BackMit
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 żółtka
250 ml słodkiej śmietanki 30%
250 g margaryny
100 g cukru pudru
aromat waniliowy
Dodatkowo:
słoiczek galaretki z czerwonej porzeczki
wiórki kokosowe do dekoracji
świe że porzeczki
Wszystkie składniki powinny mie ć temperatur ę pokojow ą .
Wiórki kokosowe lekko upra ż y ć na suchej patelni, ci ą gle mieszaj ą c. Odstawi ć do wystygni ę cia.
Mi ę kk ą margaryn ę utrze ć z cukrem na puszyst ą mas ę . Dodawa ć po jednym jaju, za ka ż dym razem dokładnie ubijaj ą c mas ę .
M ą k ę wymiesza ć z proszkiem do pieczenia, migdałami i pra ż onymi wiórkami. Wsypa ć do masy i dokładnie wymiesza ć .
Spód okr ą głej formy o ś rednicy 22 cm wyło ż y ć papierem do pieczenia. Nało ż y ć 1/6 ciasta, równo rozsmarowa ć i wstawi ć do piekarnika nagrzanego do 220 st.C (lub 210 st.C z termoobiegiem).
Piec około 10 minut na złotobr ą zowy kolor. Wyj ąć z piekarnika, studzi ć kilka minut, a nast ę pnie wyło ż y ć na kratk ę kuchenn ą i ostro ż nie zdj ąć papier. Z pozostałej cz ęś ci ciasta upiec w ten sam sposób jeszcze 5 jednakowych placków.
Ś mietank ę zagotowa ć z wanili ą
Ż ółtka utrze ć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawi ć do garnka z wrz ą c ą wod ą i ubija ć, wlewaj ą c gor ą c ą ś mietank ę, a ż masa lekko zg ę stnieje.
Ostudzi ć do temperatury pokojowej.
Mi ę kk ą margaryn ę utrze ć na puszyst ą mas ę, dodawa ć po 1-2 ły ż ki masy ś mietankowej i ubija ć na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.
Pierwszy placek pokry ć 1/6 masy. Drugi placek cienko posmarowa ć (od spodu) galaretk ą porzeczkow ą i nało ż y ć na posmarowany kremem pierwszy placek, odwracaj ą c galaretk ą do kremu. Od góry ponownie posmarowa ć kremem. tak samo zrobić z kolejnymi plackami. Udekorowa ć wiórkami ,porzeczkami i wstawi ć do lodówki na cał ą noc.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/05/tort-migdaowo-kokosowy-z-kremem.html