Wykonanie

Z okazji Światowego Dnia Pieczenia - "Worl Baking Day" 19 Maja 2013, mamy dla Was t aki e pyszności. :)Przepis został zaczerpnięty stąd: link .SkładnikiCiasto:70 g
wiórki kokosowych Kresto300 g
margaryny300 g
cukru7 jaj150 g
mąki tortowej150 g mielonych
migdałów BackMit2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:4
żółtka250 ml słodkiej
śmietanki 30%250 g
margaryny100 g
cukru pudruaromat waniliowyDodatkowo:słoiczek
galaretki z
czerwonej porzeczkiwiórki kokosowe do dekoracjiświe że
porzeczkiWszystkie składniki powinny mie ć temperatur ę pokojow ą .
Wiórki kokosowe lekko upra ż y ć na suchej patelni, ci ą gle mieszaj ą c. Odstawi ć do wystygni ę cia.Mi ę kk ą
margaryn ę utrze ć z
cukrem na puszyst ą mas ę . Dodawa ć po jednym
jaju, za ka ż dym razem dokładnie ubijaj ą c mas ę .M ą k ę wymiesza ć z
proszkiem do pieczenia,
migdałami i pra ż onymi wiórkami. Wsypa ć do masy i dokładnie wymiesza ć .Spód okr ą głej formy o ś rednicy 22 cm wyło ż y ć papierem do pieczenia. Nało ż y ć 1/6 ciasta, równo rozsmarowa ć i wstawi ć do piekarnika nagrzanego do 220 st.C (lub 210 st.C z termoobiegiem).Piec około 10 minut na złotobr ą zowy kolor. Wyj ąć z piekarnika, studzi ć kilka minut, a nast ę pnie wyło ż y ć na kratk ę kuchenn ą i ostro ż nie zdj ąć papier. Z pozostałej cz ęś ci ciasta upiec w ten sam sposób jeszcze 5 jednakowych placków.Ś
mietank ę zagotowa ć z
wanili ąŻ
ółtka utrze ć z
cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawi ć do garnka z wrz ą c ą wod ą i ubija ć, wlewaj ą c gor ą c ą ś
mietank ę, a ż masa lekko zg ę stnieje.Ostudzi ć do temperatury pokojowej.Mi ę kk ą
margaryn ę utrze ć na puszyst ą mas ę, dodawa ć po 1-2 ły ż ki masy ś mietankowej i ubija ć na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.Pierwszy placek
pokry ć 1/6 masy. Drugi placek cienko posmarowa ć (od
spodu)
galaretk ą porzeczkow ą i nało ż y ć na posmarowany kremem pierwszy placek, odwracaj ą c
galaretk ą do kremu. Od góry ponownie posmarowa ć kremem. tak samo zrobić z kolejnymi plackami. Udekorowa ć wiórkami ,
porzeczkami i wstawi ć do lodówki na cał ą noc.