ßßß
Z okazji Światowego Dnia Pieczenia - "Worl Baking Day" 19 Maja 2013, mamy dla Was t aki e pyszności. :)Przepis został zaczerpnięty stąd: link .SkładnikiCiasto:70 g wiórki kokosowych Kresto300 g margaryny300 g cukru7 jaj150 g mąki tortowej150 g mielonych migdałów BackMit2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:4 żółtka250 ml słodkiej śmietanki 30%250 g margaryny100 g cukru pudruaromat waniliowyDodatkowo:słoiczek galaretki z czerwonej porzeczkiwiórki kokosowe do dekoracjiświe że porzeczkiWszystkie składniki powinny mie ć temperatur ę pokojow ą .Wiórki kokosowe lekko upra ż y ć na suchej patelni, ci ą gle mieszaj ą c. Odstawi ć do wystygni ę cia.Mi ę kk ą margaryn ę utrze ć z cukrem na puszyst ą mas ę . Dodawa ć po jednym jaju, za ka ż dym razem dokładnie ubijaj ą c mas ę .M ą k ę wymiesza ć z proszkiem do pieczenia, migdałami i pra ż onymi wiórkami. Wsypa ć do masy i dokładnie wymiesza ć .Spód okr ą głej formy o ś rednicy 22 cm wyło ż y ć papierem do pieczenia. Nało ż y ć 1/6 ciasta, równo rozsmarowa ć i wstawi ć do piekarnika nagrzanego do 220 st.C (lub 210 st.C z termoobiegiem).Piec około 10 minut na złotobr ą zowy kolor. Wyj ąć z piekarnika, studzi ć kilka minut, a nast ę pnie wyło ż y ć na kratk ę kuchenn ą i ostro ż nie zdj ąć papier. Z pozostałej cz ęś ci ciasta upiec w ten sam sposób jeszcze 5 jednakowych placków.Ś mietank ę zagotowa ć z wanili ąŻ ółtka utrze ć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawi ć do garnka z wrz ą c ą wod ą i ubija ć, wlewaj ą c gor ą c ą ś mietank ę, a ż masa lekko zg ę stnieje.Ostudzi ć do temperatury pokojowej.Mi ę kk ą margaryn ę utrze ć na puszyst ą mas ę, dodawa ć po 1-2 ły ż ki masy ś mietankowej i ubija ć na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.Pierwszy placek pokry ć 1/6 masy. Drugi placek cienko posmarowa ć (od spodu) galaretk ą porzeczkow ą i nało ż y ć na posmarowany kremem pierwszy placek, odwracaj ą c galaretk ą do kremu. Od góry ponownie posmarowa ć kremem. tak samo zrobić z kolejnymi plackami. Udekorowa ć wiórkami ,porzeczkami i wstawi ć do lodówki na cał ą noc.