Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
margaryna 100 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
dżem morelowy 1 szklanek
śmietana kremówka 0,5 szklanek
galaretka morelowa 2 sztuk
morele według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z
margaryną, dodać
żółtka,
cukier i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut5 do lodówki. Rozwałkować i ułożyć w średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. piec ok. 45 minut w 180 stopniach, na jasno złoty kolor. Zimne ciasto podzielić na 2 placki. (Można tez oddzielnie upiec 2 placki.)
Galaretkę przygotować w połowie gorącej
wody (połowę z tego co pisze na opakowaniu), ostudzoną połączyć z
dżemem i odstawić do stężenia. Na jeden płat ciasta wyłożyć połowę masy, przykryć drugim płatem. Pozostałą tężejącą
galaretkę wylać na ciasto. Schłodzona
śmietanę ubić i udekorować tort
śmietaną oraz cząstkami
moreli.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: