ßßß Cookit - przepis na Tort morelowy

Tort morelowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
margaryna 100 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
dżem morelowy 1 szklanek
śmietana kremówka 0,5 szklanek
galaretka morelowa 2 sztuk
morele według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut5 do lodówki. Rozwałkować i ułożyć w średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. piec ok. 45 minut w 180 stopniach, na jasno złoty kolor. Zimne ciasto podzielić na 2 placki. (Można tez oddzielnie upiec 2 placki.)
Galaretkę przygotować w połowie gorącej wody (połowę z tego co pisze na opakowaniu), ostudzoną połączyć z dżemem i odstawić do stężenia. Na jeden płat ciasta wyłożyć połowę masy, przykryć drugim płatem. Pozostałą tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzona śmietanę ubić i udekorować tort śmietaną oraz cząstkami moreli.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9069/Tort-morelowy