Wykonanie
Z okazji wczorajszego Dnia Dinozaura, oraz Dnia Śpiących w Miejscach Publicznych, tak, tak takie święto też mamy :) oraz dzisiejszego Dnia Niedźwiedzia Polarnego, mamy dla Wszystkich tort .Składniki:
jajka świeże 7 sztuk
mąka 6 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier kryształ do ciasta6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczkadekoracje z
czekolady 1 opakowanie
dżem porzeczkowy 1 opakowanie
bułka tartakrem
śmietanowysłodka
śmietana 30% 0.5 litra
cukier puder do masy 1 szklanka
śmietan fix 2 sztuki
cytryna na sok 1 sztuka
krem czekoladowyśmietana kremówka 30% do kremu 0.5 litra
czekolada gorzka tabliczka 2 sztuki
cukier puder 1 łyżkaponcz1 szkl przegotowanej
wody50 dobrego
alkoholu -
koniaku25 ml
spirytusu3-4 łyżki
cukrusos z
cytrynyWykonanie:
BiszkoptDo miski wsypać
cukier i
żółtka ubić na puszystą białą masę, dodać ubite na sztywno
białka, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, powoli dodawać przesiane
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniki 160-180 około 30-40 minut. Z piekarnikiem różnie bywa pieczemy na wyczuciePonczDo kubka z gorącą
wodą wsypać
cukier dokładnie wymieszać. ostudzić, dodać
alkohol (możemy dać mniej lub więcej od nas zależy), sos z
cytryny dokładnie wymieszaćKrem
śmietanowyŚmietanę ubijamy na sztywno dodajemy wymieszany
śmietan fix z
cukrem pudrem.
Krem czekoladowyUbijamy
śmietanę dodajemy
cukier i rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladę, delikatnie mieszamy.Przestudzony
biszkopt, a najlepiej upieczony dzień wcześniej przekroić na trzy krążki. Na paterze kładziemy pierwszy krążek
biszkoptu delikatnie nasączamy ponczem, wykładamy drzem z
czarnej porzeczki, drugi krążek, poncz, krem biały, trzeci krążek, poncz
krem czekoladowy.Robimy dekoracje z
czekolad y i
śmietany, boki
tortu obsyp ujemy
bułką tartą .
- Wid ziałeś ten tort na Kulinarnych pysznościach Molki?- Nooo! J uż dzwoniłem do
Jacka...- I co? I co?- Robimy wjazd na weekend!- Imprezka!
Chłopaki, dla mnie dwa kawałki!
Ej, pliiiizzzzz,
weźcie mnie ze sobą!Obiecuję, że już nie
będę zabierał listonoszom rowerów!* - zdjęcia misiów pochodzą z Wikipedii oraz portalu: http://www.beka.pl/