ßßß


Składniki na biszkopt-10 jajek (dużych)-30 dkg cukru-30 dkg mąki tortowej-10 dkg mąki ziemniaczanej-2 łyżeczki proszku do pieczenia-3 łyżki oliwy-puszka masy krówkowej o smaku tiramisu , (kajmak,bakalland) 460g- 1 kostka masła lub margaryny (25 dkg)-50 ml spirytusu-wiśnie drążone-600 ml śmietany (30%)-1 cukier waniliowy-3 śmietan-fix-2 łyżki cukru pudru-1 dżem porzeczkowy -1 czekolada (deserowa)Nakropienie:-1/2 litra nakropienia (woda przegotowana )-1 cytryna(sok z cytryny)-3 łyżki cukru-50 ml spirytusu(według uznania)BiszkoptBiałka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,dalej ubijając do wyczerpania cukru.Następnie dodać żółtka,olej.Na koniec dodajemy,przesianą mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Całość delikatnie łączymy,za pomocą drewnianej łyżkiForma do pieczenia 24 x 24MasaMasło utrzeć na pulchną masę,dodawać po łyżcemasy krówkowej (tiramisu) i po kilka kropel spirytusu.Dobrze całość połączyć.Zostawić masy do obsmarowania,boków tortu i wierzchuŚmietanę dobrze schłodzoną,ubić z cukrem waniliowym z cukrem pudrem i śmietan -fixPrzygotowanie:Ciasto przekroić na cztery placki ,każdą część nakropić.1 . Jedną część placka ,posmarować masą krówkową,o smaku tiramisu ,na masę wyłożyć śmietanę i rozsmarować2.Położyć drugą część placka,i posmarować masą krówkowąi dżemem porzeczkowym.3.Położyć następny placek ,posmarować masą krówkową , i drugą częścią śmietany i na to położyć ostatni placek4.Masą posmarować ,wierzch i boki ciastaa następnie polać rozpuszczoną ,chłodną czekoladą,poukładać wiśnie.Smacznego !!!