ßßß
składnikiBiszkopt czekoladowy6 jaj1 szklanka cukru kryształu1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pszennej2-3 łyżeczki kakaoKrem czekoladowy1litr śmietany 30%4 szt czekolady gorzkiej2 szkl cukru pudru (nie lubię gorzkiej czekolady stąd taka ilość cukru,ale można dodać mniej cukru lub według własnego gustu)Poncz1 szkl przegotowanej wody50ml koniaku25 ml spirytusu3-4 łyżki cukruSok z 1 cytrynyDekoracjekonfitura wiśniowa
WykonanieBiszkopt czekoladowyDo miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minutKrem czekoladowyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder delikatnie mieszamy Do śmietany ubitej dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszamy.PonczDo garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier dokładnie mieszamy, następnie studzimy dodajemy alkohol, sok cytryny dokładnie mieszamy.Przełożenie tortuBiszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na, który wykładamy konfiturę wiśniową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy trzecim krążkiem wierzch i boki smarujemy kremem czekoladowym robimy dekoracje według uznania.ZakończenieBiszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej ułatwi nam krojenie biszkoptu na krążki