Wykonanie
Karnawał to czas spotkań towarzyskich na które możemy przygotować tort
czekoladowy z masą
czekoladową. Idealnie nadaje się na podwieczorek, na prezent. Ten został przygotowany na urodziny. Tort wyszedł bardzo pyszny w smaku, nie był za słodki, poezja smaku Z
kawą smakował wyśmienicie
składniki
Biszkopt czekoladowy6 jaj1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżeczki
kakaoKrem czekoladowy1litr
śmietany 30%4 szt
czekolady gorzkiej2 szkl
cukru pudru (nie lubię
gorzkiej czekolady stąd taka ilość
cukru,ale można dodać mniej
cukru lub według własnego gustu)Poncz1 szkl przegotowanej
wody50ml
koniaku25 ml
spirytusu3-4 łyżki
cukruSok z 1
cytrynyDekoracje
konfitura wiśniowaWykonanie
Biszkopt czekoladowyDo miski wkładamy
białka, które ubijamy na sztywno Do masy
białkowej dodajemy
cukier,
żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę
biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z
ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Krem czekoladowyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Do miski wlewamy
śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder delikatnie mieszamy Do
śmietany ubitej dodajemy przestudzoną rozpuszczoną
czekoladę. Delikatnie mieszamy.PonczDo garnuszka z gorącą
wodą wsypujemy
cukier dokładnie mieszamy, następnie studzimy dodajemy
alkohol, sok
cytryny dokładnie mieszamy.Przełożenie
tortuBiszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na, który wykładamy
konfiturę wiśniową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem wykładamy
krem czekoladowy, przykrywamy trzecim krążkiem wierzch i boki smarujemy
kremem czekoladowym robimy dekoracje według uznania.Zakończenie
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej ułatwi nam krojenie
biszkoptu na krążki