ßßß
Proporcja na tortownicę 18 cm:Biszkopt:- 5 jajek- 5 łyżek mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 łyżka oleju- 0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku.Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej.Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut.Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze )
Krem:- 250 gr serka mascarpone- 2 tabliczki mlecznej czekolady- 200 ml śmietanki kremówkiCzekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić serek, Następnie całość delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.Czekoladowy karmel- 1 tabliczka czekolady gorzkiej ( min. 60 % kakao )- 0 , 5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr )Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową.Nasącz do biszkoptu:- 0,5 szklanki zimnej wody- sok z 1/4 cytryny- 1 łyżka ukruWymieszać do rozpuszczenia cukru.Dodatki:- herbatniki - ok 16 sztuk- wiórki kokosowe- kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 mlZłożenie tortu:1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu.2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4 dżemu.3. Ułożyć połowę ciasteczek. Na ciasteczka wylać 1/2 karmelu czekoladowego, przykryć pozostałymi ciastkami. Posmarować 1/4 dżemu.4. Przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu.5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu. Górę polać pozostałym czekoladowym karmelem.6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi.
Tort udekorowałam różą wykonaną z plastycznej białej czekolady.