Wykonanie
Torcik jest lekki, przyjemny w smaku, zostaje w pamięci na długo.Po pierwszej łyżeczce czujemy na podniebieniu delikatny smak
mlecznej czekolady, kolejna łyżeczka przenosi nas na wyższy poziom doskonałości jakim jest mieszanka karmelu i ciemnej
czekolady, a wszystko to zostaje przełamane cierpkością
konfitury wiśniowej.
Proporcja na tortownicę 18 cm:
Biszkopt:- 5
jajek- 5 łyżek
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka
oleju- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności
białka. Następnie dodać partiami
cukier. Kiedy piana z
cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym
żółtku.
Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do
jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją
mąki wlać
olej.Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut.Wystudzony
biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze )
Krem:- 250 gr
serka mascarpone- 2 tabliczki
mlecznej czekolady- 200 ml
śmietanki kremówkiCzekoladę rozpuścić, wystudzić.
Śmietankę ubić. Letnią
czekoladą rozprowadzić
serek, Następnie całość delikatnie wymieszać z ubitą
śmietanką.
Czekoladowy karmel- 1 tabliczka
czekolady gorzkiej ( min. 60 %
kakao )- 0 , 5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr )
Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową.Nasącz do
biszkoptu:- 0,5 szklanki zimnej
wody- sok z 1/4
cytryny- 1 łyżka
ukruWymieszać do rozpuszczenia
cukru.Dodatki:-
herbatniki - ok 16 sztuk-
wiórki kokosowe- kwaśny
dżem wiśniowy - słoik 400 mlZłożenie
tortu:1. Pierwszy krążek
biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4
dżemu, na
dżem 1/3 kremu.2. Przykryć cieńszym krążkiem
biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4
dżemu.3. Ułożyć połowę
ciasteczek. Na
ciasteczka wylać 1/2 karmelu
czekoladowego, przykryć pozostałymi
ciastkami. Posmarować 1/4
dżemu.4. Przykryć drugim cieńszym blatem
biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję
dżemu i 1/3 porcji kremu.5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem
biszkoptu. Górę polać pozostałym
czekoladowym karmelem.6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi.
Tort udekorowałam różą wykonaną z plastycznej
białej czekolady.