Wykonanie
Niesłychane! Takie ciacho na lekką nutę. Tradycyjna ma około 450 kcal . A ta? Ma o wiele mniej . I nieprzeciętny smak
czekoladowo-
śmietanowy.Miękka, naponczowana, niebanalna, bo z dodatkiem
borówek amerykańskich .Piękna. Do
kawy i lata.
Składniki (na 16 kawałków / formę 24 x 24 cm):5
jajek3 kopiaste łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao3 łyżki
cukru pudruBiałka ubij z
cukrem pudrem na pianę, cały czas miksując dodawaj
żółtka,
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Masę przełóż do formy (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i podziel placek
ostrym nożem na 2
spody.
700 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru pudru3 opakowania
fixu do
śmietanySchłodzoną
śmietankę ubijaj mikserem, pod koniec ubijania dodaj
cukier i
fixy.1 łyżka
cukrusok z połówki
cytryny1 łyżka
spirytusu1/3 szklanki gorącej
wodyWszystko dokładnie wymieszaj - powstanie poncz.25 g
gorzkiej czekolady (schłodzonej)200 g
borówekJeden blat włóż do formy, w której był pieczony. Naponczuj go połową ponczu. Wyłóż 3/4 ubitej
śmietany. Przykryj drugim blatem. Naponczuj go pozostałym ponczem. Nałóż na blat pozostałą
śmietanę, posyp startą na tarce
czekoladą i udekoruj
borówkami.
Wartość Kaloryczna 210 kcal (1 kawałek)
Białko 4,3 gWęglowodany 11 gTłuszcz 16 g